Inom loppet av bara några dagar har pro-ryska kandidater vunnit valen i tre olika länder på skilda håll i världen: Donald Trump i USA den 8 november, Rumen Radev i Bulgarien och Igor Dodon i Moldavien, båda den 13 november. Det är åtminstone vad det politiskt korrekta etablissemanget och systemmedia vill få oss att tro – att var och en av dessa tre nya ledare har kopplingar till Ryssland och Rysslands president Vladimir Putin i synnerhet. Verkligheten är dock lite mer komplicerad.
De tre delar dock inte bara en eventuell ryssvänlig inställning, de pekar även på den ekonomiska katastrofen i respektive land. USA är den största låntagaren i världshistorien, Moldavien är med marginal det fattigaste landet i Europa och Bulgarien är officiellt det fattigaste landet i EU.
Fattigast i Europa
I Bulgarien och Moldavien har de ekonomiska bekymren påverkat valen mer än i USA, då båda länderna balanserat på avgrundens rand i decennier. På många sätt är Moldavien ett typexempel på en före detta kommuniststat, men värre. Mycket värre. Korruptionen är allestädes närvarande, samhället är splittrat mellan öst och väst och den genomsnittliga månadslönen har nått under hundra euro. Staten är knappt fungerande medan oligarker är oåtkomliga för lagen: För ett år sedan gick tre banker i konkurs och nästan en miljard dollar – mer än en tiondel av Moldaviens hela BNP – försvann spårlöst.
Den mest motbjudande illustrationen av Moldaviens elände är sexhandeln. Moldaviska flickor, kända för sin skönhet, är den vanligaste etniciteten på bordeller i Europa. På grund av sin fattiga bakgrund och sina begränsade möjligheter skickas de vanligen till underutvecklade marknader, mestadels andra östländer eller Turkiet och Mellanöstern.
Nya Tiders källa inom den serbiska polisen uppger att kvinnor från Moldavien utgör mer än 50 procent av alla utländska prostituerade i landet. Vi talade även med en flicka som själv undgått detta öde, delvis för att hennes familj flyttade ifrån Moldavien för fem år sedan.
– Många av mina klasskamrater har gått igenom denna hemska erfarenhet, säger Anna, 21, till vår reporter. Familjen flyttade till det lilla grannlandet Pridnestrovje.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.