Polisen slår ner en kommunistisk demonstration i 'Babylon Berlin'. Foto: Stillbild NDR

”Babylon Berlin” visas i SVT med början 20 juni

Nu vågar Sveriges Television åter visa tyska TV-serier. Efter att ”Babylon Berlin” visats i hundratals länder sänds den äntligen i Sverige. Vid månadsskiftet meddelade SVT: Glada nyheter! Efter en lång tids väntan så kan vi nu meddela att Babylon Berlin äntligen har fått ett tablådatum, 20 juni har Babylon Berlin premiär i SVT. 02:00 på SVT Play och 21:00 i SVT1.

 

Volker Bruch och Tom Tykwer under arbetet. Foto: Stillbild ARD

Den världskände regissören Tom Tykwer är en av hjärnorna bakom den globala succé-serien Babylon Berlin som SVT sänder första avsnittet ur torsdag 20 juni. Det är ett polisdrama i 1920-30-talsmiljöer som faktiskt kan få politiskt korrekta tv-tittare att storkna. Att den är för verklighetstrogen kan vara orsaken till att SVT tvekade så länge innan de beslöt att skaffa rättigheter och innan de fastställde sändningsperiod. Kanske de även fruktade att judekarikatyrerna kan vara grova, åtminstone någon ortodox jude, marxist eller hallick kan noteras i serien. Efter första säsongen av das Boot och den lärorika mini-serien om renässanskejsaren Maximilians I vedermödor i Makten och Kärleken, så kan förväntansfulla tv-tittare i sommar känna att de fått lite grann för licenspengarna eller den nya mediaskatten när också Babylon Berlin visas här, långt efter andra länder. Samtidigt spelas redan den tredje säsongen in.

SVT, som säger sig stå för mångfald, har under årtionden varit väldigt sparsamma med att visa tyska produktioner. Länge var det Melodifestivalen och brittiska nyinspelningar av 1800-talsromaner med afrikaner i vita roller som hos SVT fått representera Europa.

Tom Tykwer ligger bakom produktionen och krävde tyskt språk

”Babylon Berlin” hade premiär hösten 2017 i Tyskland på betalkanalen Sky. Den andra säsongen kom året därpå, båda säsongerna har redan visats i mer än hundra länder. Det är en samproduktion mellan ARD Degeto, Sky und Beta Film och tv-kanaler i över 90 länder som genast hade köpt sändningsrättigheter medan SVT alltså dröjde länge. I Danmark och Norge sändes första säsongen 2017, Finland i höstas och i USA var det Netflix som tidigt kammade hem vinsten. Serien är både skriven och regisserad av tremannalaget Tom Tykwer, Achim von Borries och Hendrik Handloegten. Allt baseras på flera av Volker Kutschers kriminalromaner om Gereon Rath, särskilt den första från 2008 (Der nasse Fisch. Gereon Raths erster Fall) och allt kretsar kring händelserna i Berlin under Weimarrepubliken där kriminalkommissarien Gereon Rath är huvudperson. Under förarbetena och finansieringsaktiviteterna önskade utländska krafter att serien skulle filmas på engelska språket, men Tom Tykwer svarade genast att den skall filmas på tyska eller inte alls. 40 miljoner Euro kostade det att spela in de första två säsongerna vilket innebär 2,5 miljoner Euro per avsnitt. Allt som allt den dyraste tyska tv-produktionen någonsin.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Elon Musk till storms mot brittiskt förtryck

Elon Musk till storms mot brittiskt förtryck

🟠 – Polischef hotar åtala miljardären för ”terrorbrott” Elon Musk har gått till storms mot Storbritanniens och särskilt premiärminister Keir Starmers dubbla måttstockar efter raskravallerna som inleddes den 29 juli. Den brittiska regeringen har fördömt Musks uttalanden och chefen för Scotland Yard hotar med att begära utlämning av Musk och andra amerikanska medborgare som ”sprider hat” så att de kan åtalas för terrorbrott.

”Gröna investeringar” riskerar att bli dyrköpta erfarenheter

”Gröna investeringar” riskerar att bli dyrköpta erfarenheter

🟠 EKONOMI Så kallade ”gröna investeringar”, egentligen teknik som förväntas bidra till att minska utsläppen av växthusgaser, framför allt koldioxid, blir allt större och mera vidlyftiga. Högtflygande planer slukar miljarder i investeringar och genererar höga driftkostnader utan kommersiellt mervärde, som blir svåra att räkna hem. Risken för miljömässiga konsekvenser som vi inte är vana vid ökar också. Flera uppmärksammade projekt har osäkra förutsättningar, vilket redan lett till förluster och avvecklingar.

Läs även:

Svartvita skärvor av det sanna Sverige

Svartvita skärvor av det sanna Sverige

🟠 KULTUR En regnig eftermiddag i mina tonår blev TV:ns fjärrkontroll till slut räddningen från tristess. Vanligtvis hade jag nog slagit på ett färgsprakande MTV, men inte just den gången. I stället var det filmen ”Driver dagg faller regn”, en film som handlade om en svunnen tid redan då, men som också bar på en viktig varning till framtida generationer.

Sveriges vilda katt

Sveriges vilda katt

🟠 KULTUR Sveriges enda vilda kattdjur är lodjuret. Detta rovdjur kan som bäst beskrivas som en snabb, tyst jägare. Den rör sig främst i terräng och otillgängliga delar av skogar.

Att låtsas kultur är att förinta kultur

Att låtsas kultur är att förinta kultur

🟠 KULTUR Det årliga afrikanska kriget på Järvafältet är en direkt följd av en artificiell kulturpolitik som dömt både invandrare och svenskar till fångenskap i ett repressivt system. Vi har fått lära oss att det heter mångkultur och att vi mår bra av det, men i själva verket är det en förintelseprocess.

En doftande tradition

En doftande tradition

🟠 KULTUR Den tredje torsdagen i augusti är det surströmmingspremiär! Denna svenska tradition är både älskad och hatad, men oavsett vad man anser om surströmmingens genomträngande och starka doft har traditionen blivit en del av augusti.

Våra rara ekorrar

Våra rara ekorrar

🟠 KULTUR Det är dags för morgonpromenaden med vovven. Vi tar motionsspåret genom skogen. Fåglarna kvittrar och det är underbart stilla. Så får vi höra ett rasslande ljud och ett tjatter. Vovven stannar och lyssnar. Hon ser sig omkring. Där, på tallens grova stam, jagar två ekorrar varandra upp och sedan ner igen. Att de springer med huvudet nedåt verkar inte bekomma dem det minsta. Viga skuttar de ned på marken och springer tvärs över spåret där vi står och tittar på dem. De två ekorrarna verkar inte ha lagt märke till oss, de är så upptagna av varandra. Ibland kan man höra pip, smackande ljud och lustiga knorrande läten från de små trevliga trädakrobaterna.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

En historia om kreativitet som redskap att forma verkligheten

🟠 RECENSION Förr var böcker om rock-och popmusik inte något som skrevs av de bästa journalisterna. Men detta har ändrats. Ett exempel på detta är den brittiska journalisten Graeme Thomsons biografi om skotska rockbandet Simple Minds, som utkom 2022 till recensenternas hyllningskör. Themes for Great Cities finns bara på engelska, men är så välskriven att den är ett måste för alla fans av Simple Minds. Bandet är fortfarande verksamt, ger ut skivor och turnerar globalt. Boken är inte bara ett stycke musikhistoria, utan också en berättelse om att kämpa för det man tror på, mot alla odds.

Domedagen inställd – eller?

🟠 Patrick Moore är en av de biologer som var med och startade Greenpeace i början av 1970-talet. På 1980-talet bytte han sida. I sin senaste bok, Osynliga hot och falska hot om jordens undergång, vänder han upp och ner på den samlade globala miljörörelsens berättelser om nära förestående miljökatastrofer på grund av radioaktivitet, plastsopor, skogsskövling, världshavens försurning och inte minst klimatförändringar. Han menar att miljörörelsen blivit en politisk väckelse som lämnat det mesta av vetenskaplig förankring. I sin argumentation använder han dock själv många av de falskgrepp som han anklagar miljörörelsen för.

Svartvita skärvor av det sanna Sverige

🟠 KULTUR En regnig eftermiddag i mina tonår blev TV:ns fjärrkontroll till slut räddningen från tristess. Vanligtvis hade jag nog slagit på ett färgsprakande MTV, men inte just den gången. I stället var det filmen ”Driver dagg faller regn”, en film som handlade om en svunnen tid redan då, men som också bar på en viktig varning till framtida generationer.

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Lördagen den 24 augusti meddelade NASA sitt slutliga beslut gällande de två astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, vars ursprungliga åtta dagar långa rymdresa har förvandlats till en flera månader lång vistelse. Suni Williams och Butch Wilmore, som sköts upp till ISS ombord på Boeings Starliner-kapsel i början av juni, kommer att återvända hem tidigast i februari 2025.

Två astronauter strandsatta i rymden på grund av Boeings tekniska problem

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Följetången om skandalerna runt Boeings kvalitetsproblem fortsätter. NASA-astronauterna Barry Wilmore och Sunita Williams skickades upp till ISS den 5 juni men har nu föga avundsvärda problem: På grund av fel i rymdfarkosten Starliner, byggd av Boeing, kan de mycket väl bli kvar på den internationella rymdstationen (ISS) fram till 2025.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Sagoslottet vid Vänern

🟠 HISTORIA Norr om Lidköping ligger Kållandsö. Det är en halvö som sticker ut i Vänern, i Ekens Skärgård närmare bestämt. Längst ut på udden ligger ett strålande vitt sagoslott som ser ut att vara hämtat direkt från en sagobok. Det är Läckö slott. Här kan man besöka utställningar, konserter och operaföreställningar. Rörstrand höll sin stora jubileumsutställning i slottets salar för att fira att man tillverkat porslin i 250 år.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.