Den världskände regissören Tom Tykwer är en av hjärnorna bakom den globala succé-serien Babylon Berlin som SVT sänder första avsnittet ur torsdag 20 juni. Det är ett polisdrama i 1920-30-talsmiljöer som faktiskt kan få politiskt korrekta tv-tittare att storkna. Att den är för verklighetstrogen kan vara orsaken till att SVT tvekade så länge innan de beslöt att skaffa rättigheter och innan de fastställde sändningsperiod. Kanske de även fruktade att judekarikatyrerna kan vara grova, åtminstone någon ortodox jude, marxist eller hallick kan noteras i serien. Efter första säsongen av das Boot och den lärorika mini-serien om renässanskejsaren Maximilians I vedermödor i Makten och Kärleken, så kan förväntansfulla tv-tittare i sommar känna att de fått lite grann för licenspengarna eller den nya mediaskatten när också Babylon Berlin visas här, långt efter andra länder. Samtidigt spelas redan den tredje säsongen in.
SVT, som säger sig stå för mångfald, har under årtionden varit väldigt sparsamma med att visa tyska produktioner. Länge var det Melodifestivalen och brittiska nyinspelningar av 1800-talsromaner med afrikaner i vita roller som hos SVT fått representera Europa.
Tom Tykwer ligger bakom produktionen och krävde tyskt språk
”Babylon Berlin” hade premiär hösten 2017 i Tyskland på betalkanalen Sky. Den andra säsongen kom året därpå, båda säsongerna har redan visats i mer än hundra länder. Det är en samproduktion mellan ARD Degeto, Sky und Beta Film och tv-kanaler i över 90 länder som genast hade köpt sändningsrättigheter medan SVT alltså dröjde länge. I Danmark och Norge sändes första säsongen 2017, Finland i höstas och i USA var det Netflix som tidigt kammade hem vinsten. Serien är både skriven och regisserad av tremannalaget Tom Tykwer, Achim von Borries och Hendrik Handloegten. Allt baseras på flera av Volker Kutschers kriminalromaner om Gereon Rath, särskilt den första från 2008 (Der nasse Fisch. Gereon Raths erster Fall) och allt kretsar kring händelserna i Berlin under Weimarrepubliken där kriminalkommissarien Gereon Rath är huvudperson. Under förarbetena och finansieringsaktiviteterna önskade utländska krafter att serien skulle filmas på engelska språket, men Tom Tykwer svarade genast att den skall filmas på tyska eller inte alls. 40 miljoner Euro kostade det att spela in de första två säsongerna vilket innebär 2,5 miljoner Euro per avsnitt. Allt som allt den dyraste tyska tv-produktionen någonsin.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.