Asatemplets fundament kommer att grävas ned fyra meter på kullen Öskjuhlíð överblickandes staden och krönas med en kupol som under fint väder kommer att fyllas med solljus. Bygget påbörjas nästa månad och beräknas vara klart sommaren 2016. Det är det första av sitt slag i Norden på drygt tusen år.
Ásatrúarfélagið, Islands asatrosamfund, har samlat till bygget i många år och kommer att stå för finansieringen, motsvarande drygt åtta miljoner svenska kronor. Marken uppe på Öskjuhlíð i närheten av byggnaden Perlan, upplåts av Reykjavik, som också vill ansluta templet till det akademiska arbetet i staden.
Arkitekten Magnus Jenssyni har använt sig av förhållanden som gyllene snittet och de heliga siffrorna nio och 432 000 när han ritade templet. Dessa siffror är heliga även i hinduismen, något som förklaras av att dessa religioner är närbesläktade och skapade av samma folk – de tidigare indoeuropéerna. Templet är centrerat kring en solkorridor och blandar uråldrig visdom med en futuristisk stil.
Ásatrúarfélagið bildades år 1972 av bonden och poeten Sveinbjörn Beinteinsson och leds i dag av Hilmar Örn Hilmarsson. Samfundet räknas som ett nyhedniskt sådant och välkomnar alla oavsett etnicitet, men kräver att man är bosatt på Island och över 18 år för att bli medlem.
Det nya templet kommer att tjäna som religiöst centrum till de 2488 medlemmarna. Här kommer ceremonier så som bröllop, namngivningar av barn, blot och begravningar att hållas och kommer då att ledas av allsherjargoden eller översteprästen.
Samfundets medlemsantal ökar stadigt och har fördubblats på bara fem år. Asatron är nu den största icke-kristna religionen på Island. Den snabba ökningen kan bero på den isländska evangelisk-lutherska kyrkans skandal för några år sedan med en biskop som begick sexövergrepp, men Island förblir fortfarande till 80 procent lutherskt.
Goden (präst inom asatron) Hilmar Örn Hilmarsson beskriver själv samfundets religion i en intervju med Reuters.
– Jag tror inte att någon tror på en enögd man som rider runt på en åttabent häst. Vi ser historierna som poetiska metaforer och en manifestation av naturens krafter samt den mänskliga psykologin.
Denna uppfattning är en av många om asatron som har många olika grenar och namn. Enligt statistik från den Nordiska mytologibloggen som drivs av Karl E.H. Siegfried har Island den i särklass högsta andelen asatroende med cirka 0,3 procent av befolkningen. Därefter kommer Danmark och Norge, medan Sverige hamnar på fjärde plats med 0,036 procent av befolkningen. På femte plats kommer lite förvånande Australien.