Kyrkomötet i Uppsala biföll för första gången en motion från Sverige­demokraterna. Foto: Magnus Aronsson / Svenska kyrkan

Årets kyrkomöte på gränsen till biskopsveto

På kyrkomötet nyligen motsatte sig de 13 biskoparna att nyblivna präster skulle tvingas att viga samkönade par och kyrkomötet beslutade att utreda frågan vidare. För första gången bifölls också en motion från Sverigedemokraterna, som går ut på att Svenska kyrkan ska börja missionera bland invandrare genom att erbjuda dem undervisning.

Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet, sammanträdde med sina 251 ledamöter den 21-23 november, som vanligt i Uppsala. Av i år totalt 89 motioner bifölls som brukligt endast ett fåtal.

Den längsta debatten omfattade 41 inlägg och varade ett par timmar. Den gällde ett förslag att nya prästkandidater skulle vara tvungna att viga även enkönade par. Svenska kyrkans biskopar, som är självskrivna ledamöter i kyrkomötet, var emot förslaget. De meddelade att om förslaget antogs skulle de kräva att reglerna för ”särskild beslutsordning” i Kyrkoordningen skulle tillämpas, vilket i praktiken är ett slags veto tills vidare. Kyrkomötets beslut blev att de juridiska konsekvenserna av införande av tvingande bestämmelser skulle utredas.

Grupperingarna av ledamöter i kyrkomötet kallas inte partier utan ”nomineringsgrupper”. Bland dessa finns några helt befriade från partipolitiska kopplingar: Partipolitiskt oberoende i Svenska kyrkan (POSK), Öppen kyrka (ÖKA) och Frimodig kyrka (FK). I några fall är politiska partier fortfarande huvudmän. Så är fallet med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Många ser detta som ett ännu inte helt genomfört skiljande mellan stat och kyrka.

Några nomineringsgrupper har dock frigjort sig från de partier de en gång hörde ihop med. Borgerligt Alternativ (BA) ersätter den nu nedlagda nomineringsgruppen Moderaterna. Dit hör även Fria liberaler i Svenska kyrkan (FISK), tidigare hette gruppen ”Folkpartister i Svenska kyrkan”, samt Kristdemokrater i Svenska kyrkan.
De numerärt största grupperna i kyrkomötet är Socialdemokraterna, Centern och POSK. Minst är Vänstern och Miljöpartisterna, där det inte är helt klart om de frigjort sig från sina sekulära partier eller inte.

SD fick för första gången sedan sitt inträde i kyrkomötet år 2002, alltså efter 14 års medverkan i kyrkomötet, ett förslag bifallet av majoriteten vid årets möte. Gruppledaren Aron Emilsson gladde sig. Förslaget handlar om mission bland invandrare. Det har dock hänt att förslag som framlagts av Sverigedemokraterna och avslagits, några år senare återkommit, framlagda av någon annan nomineringsgrupp och blivit bifallna av kyrkomötet. Dit hör bland annat förslaget att kyrkan och dess budskap på kyrkans nätsidor, skall presenteras på vanliga invandrarspråk som persiska och arabiska.

Svenska kyrkan skall enligt lag vara rikstäckande och ledamöterna kommer bokstavligen från Ystad till Haparanda. Mötet ger ett svenskt multikulturellt intryck: i mötet man får höra norrländska och dalamål, stockholmska och skånska, för att nu bara nämna några av de dialekter som surrar i mötet. Det är inte ovanligt att ledamöter uppträder i folkdräkter vid mötets öppnande.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Två år sedan Korankravallerna

Två år sedan Korankravallerna

🟠 OPINION: BITTE ASSARMO De muslimer som attackerade polis under korankravallerna 2022 är inget annat än terrorister. Det menar debattören Bitte Assarmo, som skriver att fler poliser borde ha skjutit verkanseld – det var bevisligen det enda som hade effekt. Istället lät polisen pöbeln härja, varpå politiker liksom systemmedia var snabba med att urskulda och förringa muslimernas hat mot den svenska yttrandefriheten och vårt samhälle.

Läs även:

AstraZenecas covidvaccin återkallas

AstraZenecas covidvaccin återkallas

🟠 INRIKES Det starkt kritiserade Covid-19-vaccinet Vaxzevria som AstraZeneca producerat har kopplats till ett större antal dödsfall och allvarliga biverkningar som drabbat de som tagit vaccinet. Samtidigt som man stäms på miljardbelopp av drabbade i Storbritannien väljer företaget att återkalla vaccinet – men hävdar att det bara är ekonomiska skäl bakom.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Slaktaren från Plainfield

🟠 HISTORIA För 40 år sedan dog en 77-årig man på ett mentalsjukhus i den amerikanska delstaten Wisconsin. Hans död hade kanske inte ens blivit en tidningsnotis om han hade varit en vanlig, anonym manlig man i stället för den han var, nämligen seriemördaren Edward Theodore ”Ed” Gein – slaktaren från Plainfield.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.