Gunnar Ek inledde i Kungälv i likhet med övriga föreläsningar med att berätta att föreningen Aktiespararna över hela Sverige mött en anmärkningsvärd ökning av åhörare och deltagare på möten och evenemang. Huvudförklaringen är att folk är oroliga över utvecklingen och tar sig tid att ta reda på mer. En lika stor del deltagare är istället väldigt nyfikna på möjligheten till fortsatt börsuppgång, något som Gunnar Ek bekräftar att man faktiskt kan vänta sig då den dopade ekonomin löper på och vinsterna i exportindustrin går som tåget tack vare växlingskurserna som ger en billig krona. Politikerna och Riksbanken är båda delaktiga i dopandet av den svenska ekonomin förklarade han återkommande, kronkursen hålls nere, svensk export rullar därmed på och den internationella konjunkturen skapar efterfrågan, men det gäller att ständigt vara på sin vakt inför varningstecken.
Gunnar Ek ägnar sig åt långsiktiga resonemang för aktieinvesteringar, enbart långsiktiga. Man märker att han inte roas av personer som gillar att vinna några snabba klipp per dag och dag efter annan gör både förluster och vinster. Daytradingen, som det kallas, är något han varnar starkt för och Aktiespararna har i alla år fokuserat på hur långsiktigt aktieägande är det som ger framgång, medan risker i day trading och icke-fundamentabaserade investeringsbeslut är livsfarliga. Med långsiktighet avses sparande i aktieinvesteringar på tio, tjugo, trettio års tid eller livslångt sparande helt enkelt. Gunnar Ek påminde också om att sparandet bör vara för ens egen välfärd. Har man lyckats bra, varför inte använda en del pengar om man vill, frågade han den övervägande äldre publiken. Aktie- och fondsparande på investeringssparkonton är så förmånligt, tack vare den låga, nästintill obefintliga skatten, att varje svensk borde använda möjligheten enligt Aktiespararna. Ändå har folk förmögenheter på nollräntekonton där deras värde minskar.
Den 79-årige Gunnar Eks budskap är att ledarskap och god företagskultur är avgörande för en positiv värdeökning i ett börsbolag och därmed för beslutet om att köpa en viss aktie eller inte. All erfarenhet visar att resultaten blir sämre och sämre oavsett andra faktorer om företagskulturen är usel. Det här återkommer Gunnar Ek ofta till under sina mångåriga föreläsningar för aktiesparare runt om i landet. Samtidigt lyfter han fram positiva exempel och visar hur bolag återhämtat sig efter strukturförändringar och Vd-byten.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.