Precis som med kyrkovalet förra året startar AfS sin valkampanj tidigt, när det ännu återstår ett halvår till valdagen. Uppemot 200 åhörare hade kommit till Stortorget i Gamla stan för att lyssna på partiets politik.
Ett återkommande budskap från partiledaren Gustav Kasselstrand var att AfS i all sin politik har ett motto man aldrig viker från, nämligen att man i alla led sätter svenska folket främst. Och den enskilt viktigaste sakfrågan är en omfattande, av staten genomförd, återvandring av icke-europeiska lyxmigranter.
– Den enskilt viktigaste åtgärden är att Sverige får till stånd ett omfattande återvandringsprogram så att de som inte hör hemma i Sverige kan återvända till sina hemländer, sade han.
I en kommentar till Nya Tider säger Kasselstrand att återvandring var den viktigaste frågan då AfS lanserades år 2018, och den frågan är än mer aktuell inför valet 2022.
– Jag skulle vilja beskriva det som en existentiell fråga för Sverige. Den frågan går helt naturligt igen i alla delar av vår politik.
I sitt tal berörde Kasselstrand också en annan viktig profilfråga, nämligen att Sverige lämnar EU.
– Våra lagar ska inte stiftas av utländska politiker i Bryssel som vi själva inte har valt. Stora beslut ska alltid fattas, i den mån det är möjligt, av nationella folkomröstningar där folket får säga sin åsikt om vilken väg det här landet ska ta, sade han.
Under torgmötet presenterade Kasselstrand också ett nytt förslag från partiet, nämligen återinförd riksrätt. Enligt dagens lagstiftning kan inte politiker ställas till ansvar för sina beslut.
– Att avsätta politiker som medvetet har agerat för att byta ut det svenska folket, det är alldeles för milt och det medför heller inget ansvar. Därför föreslår Alternativ för Sverige att det återinförs möjlighet att ställa oansvariga politiker inför riksrätt. Detta är inget konstigt utan detta finns i de flesta civiliserade stater, sade han till åhörarna på Stortorget.
Kasselstrand berörde även de skenande bränslepriserna för vanliga svenskar, något AfS vill lösa med borttagna punktskatter på bensin och diesel. Partiet har under vårvintern bedrivit en aktiv flygbladsutdelning runtom i landet med budskapet ”Utan bilen stannar Sverige”.
Evelina Hahne, riksdagskandidat, berättade om sin väg till att bli aktiv i politiken.
– Tidigare knöt jag näven i fickan, och umgicks då inte heller med egentliga likasinnade. Jag har hört hur unga kvinnor inte vågar gå hem själva om kvällarna, och hur de påstår att det är män och inte invandringen som är problemet. Jag har suttit vid fikabord och hört kollegor prata om Metoo, men inte brytt sig om alla unga flickor som blir våldtagna av invandrargäng. Jag har hört dem beklaga sig över afroamerikanen George Floyds död, men de bryr sig inte om alla som blivit slaktade av islamistiska terrorister världen över. Det är ett hyckleri som går bortom alla gränser, sade hon.
Under torgmötet stod en grupp med företrädesvis unga, icke-myndiga vänsterextremister i ena hörnet av torget och försökte med olika talkörer störa talen. Polisen skyddade dem under hela tiden för att inte bli bortkörda av AfS.
– Om de där tokstollarna där borta tror att de nu skulle kunna tysta mig, då tror de verkligen fel! Ni kommer en dag bli varse när ni en gång själva blir drabbade av det mångkulturella samhället, sade Hahne till antidemokraterna.
Även Jeff Ahl, ledamot av partistyrelsen, vände sig till vänsterextremisterna som skränade en bit bort:
– De som står där, de där ungdomarna… De ska väl också en dag växa upp och betala räkningar och försöka få lån till bostaden att gå ihop med andra utgifter.
Nytt för detta val är att AfS förutom till riksdagen även kandiderar i en rad kommuner samt några få regioner.
Gustav Kasselstrand berättar för Nya Tider att polisen på olika sätt försökte lägga krokben för mötet.
– De har verkligen förhalat processen, och jag misstänker starkt att det finns politisk aktivism som ligger bakom. Först skulle vi inte få vara på Stortorget för att de hänvisade till att ljudvolym och annat kunde bli problematiskt. Men då ska man komma ihåg att det exempelvis har hållits en stor feministdemonstration där år 2018, och de vänsterextrema syndikalisterna demonstrerar där den 1 maj varje år. Istället hänvisades vi till Östermalms torg, men där var det full ombyggnation på gång så i sista stund fick vi ändå vara på Stortorget.
Han menar att eftersom både feminister och vänsterextremister har fått nyttja Stortorget tidigare så kan han inte se någon annan förklaring än politisk ovilja till den krångliga tillståndsprocessen.