AfS – ett nytt miljöparti?

En fråga som många kanske ännu inte har vågat ställa sig är: kan Alternativ för Sverige komma att bli ett nytt miljöparti?  Ja, kanske. Åtminstone finns av allt att döma grundförutsättningarna och grundinsikten. Det som nu utgör deras partiprogram ger ett visst hopp till den som vågar tänka utanför boxen, det vill säga att ett parti som förespråkar en förhållandevis radikal miljöpolitik också kan förespråka en lika sund syn på nationalkänsla.

Utan tvekan finns det hos det svenska folket ett sug efter något nytt, något som ifrågasätter den ytliga liberalismen och slit-och-slängsamhällets konsumism. Kunde detta kombineras med ett motstånd mot massinvandring och islamisering och krav på självklara möjligheter till den nordiska kvinnans äkta och naturliga frihet, ja då skulle detta parti kunna bli något omskakande i svensk politik. Hittills har något sådant inte funnits, vilket har gjort att många känner sig ytterst vilsna. Att många är vilsna är inte svårt att förstå, för vad är det vi ser i dagens svenska politik?

Vi har en socialdemokrati och moderater som sitter fast i betongen och där frihandelsvurmen nu är stark. Detta förstärks genom de liberala partiernas ytterligare extremism på dessa områden. Miljöpartiet var på sin tid en frisk fläkt när det gällde just kraven på en omställning till det ekologiska samhället och insikten om människan som något mer än en homo economicus. Detta projekt har nu fullständigt fallit ihop, och även om den senaste kongressen är ett sätt att desperat försöka vinna tillbaka en liten gnutta förtroende på miljöområdet är det bilden av MP som massinvandrings- och muslimparti, som etsat sig fast hos de flesta av det svenska folket. Och hur sköter sig Sverigedemokraterna? Nja. Tyvärr har deras parti allt för länge dominerats av människor som överhuvudtaget anser att miljöhänsyn och ekologisk hållbarhet är ”flum”. Det är liksom mer av Donald Trumps vurm för kol och olja samt skövling av naturresurser som utmärker SD, så det partiet lämnar faktiskt ett och annat att önska på miljöområdet.

AfS då? Hos dem kan vi läsa om svenskens grundmurade känsla för naturen och hur detta hör samman med viljan att bevara en god livsmiljö. Där kan vi läsa om viljan att främja närproducerad men även ekologisk jordbruksproduktion. AfS skriver även om behovet av en robust energiförsörjning, vikten av självförsörjning på livsmedelsområdet samt insikten om att Sverige måste bli fossilt oberoende, inte bara av miljö- och klimatskäl utan också av säkerhetspolitiska skäl. Sist men inte minst tar AfS i sitt miljöavsnitt upp kampen mot luftnedsmutsning och nedskräpningen av hav och vattendrag, och därmed Östersjöregionens ansvar att samverka tätt. Östersjöländerna har mycket att vinna på att tillsammans ta sig an det gemensamma innanhavets fortsatta överlevnad, och grundförutsättningarna torde vara goda eftersom de flesta Östersjöfolk har en grundläggande, ofta folkligt förankrad känsla för sin natur i sina respektive länder. Våra baltiska grannfolk är ett ypperligt exempel på hur naturkänslan nästan är helig. Detta märks i hela deras kultur.

Alla dessa områden har troligen chansen att vara något som svensken i gemen kan ställa sig bakom, och insikten om Östersjöregionens uppgift att samverka samt dess kulturella frändskap, bådar även gott för en säkerhetspolitisk insikt som dagens miljöparti slaktat som ett uttjänt djur, nämligen att Nato inte är framtiden, utan att vi behöver en gemensam säkerhet – alltså även vänskap med Ryssland. På det viset kan AfS nu med lätthet plocka upp en kastad handske från MP, precis framför ögonen på dem.

Även om kunskap alltid kan förbättras och byggas på underifrån kring vissa, enskilda ämnen, räcker det ändå långt med grundinsikten. Om AFS inser fördelen i att även prata mer miljö och ekologisk hållbarhet förutom de ämnen där de redan skapat sig en trovärdighet kan de på sikt bli en bred folkrörelse i Sverige, en rörelse för svenskhetens och den europeiska kulturens bevarande, plus vår svenska, nordiska naturs bevarande.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

🟠 OPINION: BERTIL MALMBERG När man lyssnar till de politiska högtidstalen och till debatten hör man ofta uttrycket ”den svenska värdegrunden” nämnas. Man kan då få intrycket att den är något viktigt. Om så är fallet borde man vårda den med omsorg och skydda den från alla former av hot. Men det är inte någon ”extremhöger” som hotar dessa, menar debattör Bertil Malmberg, som istället pekar på hur det svenska hotas av de främmande kulturer som importerats hit.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.