Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet, sammanträdde med sina 251 ledamöter den 21-23 november, som vanligt i Uppsala. Av i år totalt 89 motioner bifölls som brukligt endast ett fåtal.
Den längsta debatten omfattade 41 inlägg och varade ett par timmar. Den gällde ett förslag att nya prästkandidater skulle vara tvungna att viga även enkönade par. Svenska kyrkans biskopar, som är självskrivna ledamöter i kyrkomötet, var emot förslaget. De meddelade att om förslaget antogs skulle de kräva att reglerna för ”särskild beslutsordning” i Kyrkoordningen skulle tillämpas, vilket i praktiken är ett slags veto tills vidare. Kyrkomötets beslut blev att de juridiska konsekvenserna av införande av tvingande bestämmelser skulle utredas.
Grupperingarna av ledamöter i kyrkomötet kallas inte partier utan ”nomineringsgrupper”. Bland dessa finns några helt befriade från partipolitiska kopplingar: Partipolitiskt oberoende i Svenska kyrkan (POSK), Öppen kyrka (ÖKA) och Frimodig kyrka (FK). I några fall är politiska partier fortfarande huvudmän. Så är fallet med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Många ser detta som ett ännu inte helt genomfört skiljande mellan stat och kyrka.
Några nomineringsgrupper har dock frigjort sig från de partier de en gång hörde ihop med. Borgerligt Alternativ (BA) ersätter den nu nedlagda nomineringsgruppen Moderaterna. Dit hör även Fria liberaler i Svenska kyrkan (FISK), tidigare hette gruppen ”Folkpartister i Svenska kyrkan”, samt Kristdemokrater i Svenska kyrkan.
De numerärt största grupperna i kyrkomötet är Socialdemokraterna, Centern och POSK. Minst är Vänstern och Miljöpartisterna, där det inte är helt klart om de frigjort sig från sina sekulära partier eller inte.
SD fick för första gången sedan sitt inträde i kyrkomötet år 2002, alltså efter 14 års medverkan i kyrkomötet, ett förslag bifallet av majoriteten vid årets möte. Gruppledaren Aron Emilsson gladde sig. Förslaget handlar om mission bland invandrare. Det har dock hänt att förslag som framlagts av Sverigedemokraterna och avslagits, några år senare återkommit, framlagda av någon annan nomineringsgrupp och blivit bifallna av kyrkomötet. Dit hör bland annat förslaget att kyrkan och dess budskap på kyrkans nätsidor, skall presenteras på vanliga invandrarspråk som persiska och arabiska.
Svenska kyrkan skall enligt lag vara rikstäckande och ledamöterna kommer bokstavligen från Ystad till Haparanda. Mötet ger ett svenskt multikulturellt intryck: i mötet man får höra norrländska och dalamål, stockholmska och skånska, för att nu bara nämna några av de dialekter som surrar i mötet. Det är inte ovanligt att ledamöter uppträder i folkdräkter vid mötets öppnande.