Våra tung- och handrörelser är intimt sammankopplade på en omedveten nivå. Denna märkliga interaktions djupa evolutionära rötter hjälper till och med för att förklara hur vår hjärna kan fungera utan medveten ansträngning.
En vanlig förklaring till varför vi sticker ut tungan när vi utför precisionshandrörelser är något som kallas motoriskt överflöde. I teorin kan det ta så mycket kognitiv ansträngning att trä en nål (eller utföra andra krävande finmotoriska manövrar) att våra hjärnkretsar blir överbelastade och påverkar intilliggande kretsar och aktiverar dem felaktigt. Motoriskt överflöde kan uppstå efter nervskada eller i tidig barndom när vi lär oss att kontrollera våra kroppar. Men räcker det som förklaring? Om inte, hur uppstår då detta märkliga samband mellan hand och mun egentligen?
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.