En 94-årig kvinna i Knivsta är en av de som lurats på pengar av bedragarna. Arkivbild: iStockPhoto

94-årig kvinna lurad av bankbedragare

Under de senaste dagarna har åtminstone tre äldre kvinnor runt Knivsta utanför Uppsala utsatts för fräcka bankbedrägerier, något som uppmärksammades av SR:s P4 Uppsala den 28 november. Till Nya Tider berättar ett av offren att bedragaren presenterade sig som ”säkerhetsexpert” på Nordea och på bruten svenska begärde att få koden till hennes kort.

I SR:s inslag berättar Berit, en 94-årig kvinna om hur hon utsattes för ett bankbedrägeri som kostade henne närmare 7 000 kronor. När Nya Tider når henne för en intervju berättar hon att den man som presenterade sig som ”säkerhetsexpert” på Nordea talade bruten svenska och dessutom var oerhörd påstridig i sitt sätt att prata, ett sätt att bete sig på, som den utsatta kvinnan menar att en vanlig svensk man inte skulle ha uppvisat.

På eftermiddagen fredagen den 27 november ringer telefonen hos Berit, 94, boende nära Knivsta. På linjen fanns en annan kvinna som påstod sig ringa från Nordea och som på klanderfri svenska frågade den 94-åriga damen om ett banklån på 100 000 kronor. Berit sade sig inte ha något lån på den summan över huvudtaget, varpå den påstådda bankkvinnan meddelade att man genast skulle sätta igång en utredning om bedrägeri i samarbete med polisen. Berit kunde där och då inte föreställa sig att hon just var på väg in i en bedrägerimardröm.

”Så skulle en vanlig svensk man inte ha gjort”

Under helgen kunde Sveriges Radios lokalkanal P4 Uppsala berätta om hur polisen hade fått in åtminstone tre anmälningar om misstänkta eller genomförda bankbedrägerier mot äldre kvinnor i just Knivstaområdet. En av dem som drabbades var alltså 94-åriga Berit. När Nya Tider når henne under måndagen den 30 november berättar hon vad som sedan hände.

– Jo… en kvinna frågade mig vilken bank jag hade och om ett lån, och jag sa Nordbanken.

Dagens Nordea hette för 20 år sedan Nordbanken. Efter att Berit berättade vilken bank hon hade, lämnades luren hastigt över till en man som presenterade sig som ”säkerhetsexpert”.

– Och han sa till mig… Vi ska hjälpa dig; vi ska lösa det här åt dig, men vi behöver en försäkran från dig så att vi kan ta med oss dina kort till polisen. Jag som ju gått på handelsskola en gång i tiden frågade om det inte skulle finnas med något datum på en sådan lapp, men det tyckte han inte var så viktigt. Det tyckte jag var oseriöst. Men han var påstridig.

Trots att Berit anande oråd lade hon inte på luren. När vi frågar om hur mannen lät, säger hon:

– Du, han bröt. Det var bruten svenska. Han var påstridig och pratade på väldigt, väldigt mycket så att det var svårt att hänga med. Så hade en vanlig svensk man inte gjort.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Där kungen valdes

Där kungen valdes

🟠 HISTORIA På Mora äng, som ligger söder om Uppsala, låg en gång i tiden en samling stenar. Dessa är kända som Mora stenar. Vid dessa stenar har åtta kungar blivit valda i samband med ting.

Läs även:

SVT:s nya asylbluff: ”Akbar lärde sig svenska på fyra månader”

SVT:s nya asylbluff: ”Akbar lärde sig svenska på fyra månader”

🟠 – Läs: har börjat lära sig språket efter nio år på bidrag i Sverige ”Från analfabet till läskunnig på fyra månader – Akbar knäckte läskoden i rekordfart”, berättade SVT i en solskenshistoria om ett ”unikt” afghanskt språkgeni i början av maj. Nya Tider kan nu avslöja att SVT lurat sina läsare. Akbar har i själva verket varit bosatt i Sverige sedan åtminstone 2015 utan att vare sig arbeta eller lära sig språket.

Efter tumultet i Gubbängen – vad har teatern för relationer med våldsvänstern?

Efter tumultet i Gubbängen – vad har teatern för relationer med våldsvänstern?

🟠 KULTUR Den 24 april blev ett vänsterradikalt möte i en teaterlokal i Gubbängen attackerat av maskerade män. Grundaren av terrorsekten AFA, Mathias Wåg, var inbjuden talare och blev angripen av inkräktarna. Riksdagens samtliga partiledare och etablerad media gick snabbt ut och fördömde attacken. Bland annat beskrevs den som ett hot mot demokratin. Men hur demokratisk är teatern i Gubbängen där mötet hölls egentligen, och vad är det ensemblen använder sin plattform till?

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Att förvalta ett kulturarv

🟠 HISTORIA Folkdräkter är en del av vårt svenska kulturarv. De ser inte exakt likadana ut då de har en lokal prägel. Varje bygd och härad har en egen, specifik dräkt, vilket är orsaken till att folkdräkt även kommit att benämnas som bygdedräkt eller häradsdräkt. Folkdräkten var mycket populär bland allmogen medan andra förvaltade detta kulturarv med hjälp av den folkliga modedräkten.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.