År 1996 skrev den amerikanske cyberlibertarianen och poeten John Perry Barlow i sin Deklaration av cyberrymdens oberoende att ”Vi skapar en värld där vem som helst, var som helst, har möjlighet att uttrycka sin uppfattning, hur udda den än är, utan att behöva vara rädd för att tvingas till tystnad eller konformism”. De orden fångar väl in det löfte som idealister en gång såg infrias med internet: Möjligheten för individen att göra sig hörd med sin åsikt i en global offentlighet. Cyberrymden var den framtida hemorten för mänsklighetens gemensamma medvetande.
De högteknologiska företag som föddes i garage och på studentrum, dominerar i dag offentligheten så totalt att ingenting liknande har skådats sedan den katolska kyrkans absoluta hegemoni under högmedeltiden, före reformationen. I en text som han nyligen publicerade, kallar den engelska Harvardhistorikern Niall Ferguson de nätplattformar som i dag dominerar nätet för FATGA, vilket ska uttydas som: Facebook, Amazon, Twitter, Google och Apple.
År 2008 fanns inte något av dem bland världens största företag. I dag har de intagit första, tredje, fjärde och femte platsen, tätt följda av sina kinesiska motsvarigheter Alibaba och Tencent, som äger majoriteten av Kinas musikunderhållning. Niall Ferguson anser i det brittiska veckomagasinet Spectator att det största hotet mot det fria ordet i Västvärlden i dag inte är den politik som nationella stater för, utan Silicon-Valley-oligarkin.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.