<strong>Turkisk butik.</strong> I Turkiet säljs IS-relaterade produkter och jihadist-propaganda helt öppet i butiker och på marknader. Detta sker med den turkiska statens goda minne. Foto: Okänd, Istanbul oktober 2014

Vilken är USA:s taktik i Syrien?

President Barack Obama fortsätter att hävda att man stödjer de moderata rebellerna och att varken terrorarmén Islamiska staten eller Syriens president Bashar Assad har en framtid i landet. Nu börjar dock även USA:s egna militärledning klia sig i huvudet över taktiken.

Nya Tiders utrikesredaktör Christer Ericsson har löpande undersökt situationen i Mellanöstern och rapporterat om bakgrunden till det vi kan se på slagfältet och i det diplomatiska spelet. För två veckor sedan kunde han bland annat rapportera att framväxten av Islamiska staten och andra jihadistgrupper var en medveten strategi som Washington hade valt för att försöka störta president Assad. Dessa grupper har med Washingtons goda minne beväpnats av USA:s allierade i regionen.

Formellt vidhåller Barack Obama att man stödjer de moderata rebel­lerna. Detta trots att den Fria syriska ar­mén för länge sedan upphört att existera som en militär styrka av betydelse. Ericsson visar att en satsning på mer än motsvarande fyra miljarder kronor hittills resulterat i endast en handfull rekryter. Den strategi som Washington formellt följer är antingen fullständigt vansinne eller en lögn.

Även Turkiet och andra av USA:s allierade har stött jihadisterna, men av skiftande orsaker. Turkiet hjälper terrorstämplade jihadister med vapenleveranser delvis av samma anledning som USA – för att störta Syriens president – men även för att de ska strida mot kurderna. Turkiet rättfärdigar dessutom sina bombräder in i Syrien och Irak med att man vill angripa IS, medan målen i själva verket är just kurder. Kurderna är de enda som vid sidan av Syriska armén gjort effektivt mot­stånd mot terrorarmén IS. Från att ha varit hårt ansatta av IS har de sedan några månader framgångsrikt pressat tillbaka IS från stora områden nära turkiska gränsen. Att Turkiet nu väljer att börja flygbomba är talande i sig.

Frågan är viken lösning USA skulle vilja ha på kriget i Syrien och om de över huvud taget vill ha någon lösning. Ryssland har föreslagit en bred koalition mot terrorarmén IS, men detta har USA konsekvent avböjt. Nyligen lanserade därför Ryssland ett samarbete tillsammans med Egypten mot jihadisterna. Det ska bli intressant att följa vad det i praktiken resulterar i, Ryssland har varit en oumbärlig resurs för Syriens kamp mot IS och andra terrorgrupper.

Syrien, Irak, Libyen, Jemen… listan med länder som USA och dess allierade – ibland med Sveriges hjälp – bombat sönder kan göras lång. Fungerande länder, vissa välmående, har förvandlats till kaotiska och härjade krigszoner. Flyktingströmmarna är omfattande och de drabbar även Sverige.

Står Egypten på tur? Man bör hålla i minnet att Egypten är mycket folkrikare än de andra länderna i området som USA lagt i ruiner. Bara i Kairo bor det över 20 mijoner, lika många människor som i hela Australien. En flyktingström av sådana proportioner skulle få den trafik vi sett hittills över Medelhavet att blekna.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Studie om ivermektin hemlighölls i tre år

Studie om ivermektin hemlighölls i tre år

🟠 UTRIKES Under Coronapandemin blev läkemedlet ivermektin intressant som en alternativ behandling i breda grupper. Svaret från etablissemanget blev att ständigt förneka dess effektivitet och att beskriva det som ett avmaskningsmedel för hästar och i stället propagera för andra preparat med många biverkningar. Nyligen publicerades en ”ny” studie som vetenskapligt bekräftar läkemedlets effektivitet. Det intressanta är att den hemlighölls i tre år.

Läs även:

Godkännande av DCA bör ske enligt förfarandet för grundlagsändringar

Godkännande av DCA bör ske enligt förfarandet för grundlagsändringar

🟠 OPINION: ELSA WIDDING Riksdagen godkände anslutningen till Nato den 22 mars, men DCA-avtalet har ännu inte kommit upp till omröstning. Debattören Elsa Widding, oberoende riksdagsledamot, pekar på att allt fler kräver att anslutningen strider mot Sveriges grundlag och att riksdagens omröstning därmed måste genomföras enligt reglerna för grundlagsändringar: två beslut med ett riksdagsval emellan.

Wokekapitalismen

Wokekapitalismen

🟠 OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERG Varför omfamnar storfinansen wokeideologin? Kapitalisterna är av självklara orsaker fientliga till socialism, men de omger sig gärna med transor och etniska minoriteter samtidigt som de basunerar ut att vithet är ondska och att vi alla kommer att dö av varmare klimat. Varför? Debattör Karl-Olov Arnstberg förklarar hur woke och kapitalisterna hamnade i samma säng.

Bevare oss för opportunister

Bevare oss för opportunister

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Samhällsdebatten har förändrats radikalt. Det som var otänkbart att vädra offentligt för några år sedan, till exempel folkutbyte, är nu en fråga som debatteras i dagstidningarna. Det har gjort att även SD vågat tuffa till retoriken. För att hålla tempot uppe är det dock av vikt att inte lyfta fram opportunister och kappvändare som sviker när det gäller.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Slaktaren från Plainfield

🟠 HISTORIA För 40 år sedan dog en 77-årig man på ett mentalsjukhus i den amerikanska delstaten Wisconsin. Hans död hade kanske inte ens blivit en tidningsnotis om han hade varit en vanlig, anonym manlig man i stället för den han var, nämligen seriemördaren Edward Theodore ”Ed” Gein – slaktaren från Plainfield.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.