Vem gjorde Expressen till domare?

Ledare av Sanna Hill (v. 48).

De senaste veckorna har sverigedemokraten Mikael Valtersson hamnat i rampljuset – för ”olämpliga lösenord” som han knappat in och kollage som han skickat på sin fritid. Det var tidningen Expressen som genom olagliga metoder fått tag på dessa privata (nåja, inte längre) uppgifter och rätt och slätt ansåg sig ha rätten att starta ett mediedrev mot honom på grund av detta.

Under flera år har många ansett kvällstidningen Aftonbladet vara Sveriges slaskmedia nummer ett med sina överdrivna rubriker och löften om ”nakenchocker”. Det senaste året har dock Expressen ansträngt sig för att nå förstaplatsen och kan med råge säga sig ha vunnit – med hjälp av olagligheter, skrämselmetoder och grova integritetskränkningar. Det hela började med uthängningar av privatpersoner med kopplingar till Sverigedemokraterna som hade uttryckt sig hatiskt på nätet under pseudonymer. Många drabbades, miste till och med sina jobb.

Missförstå mig inte, personligen anser jag att näthat är bland det vidrigaste som finns, då angriparna gömmer sig bakom pseudonymer och siluetter vilket gör angreppen fega och svåra att försvara sig mot. Att komma till bukt med näthatet är en av våra viktigaste nätfrågor att hantera då hatet i allra högsta grad har kommit att hota yttrandefriheten genom att skrämma skribenter, politiker och journalister till tystnad. Ett aktuellt exempel på detta är Marcus Birro som fick fly landet efter att en storm av hat och mordhot riktats mot honom efter en tweet om islam. Frågan är dock om det är Expressen som ska vara domarna och hänga ut de anonyma internetanvändare som de anser behöver få sig en omgång av ”ljusexponeringen”. Vem gjorde Expressen till den allsmäktige domaren, vem gav Expressen fullmakt att bryta mot lagen och hacka sig in i register och datorer? Inte var det folket, i alla fall. Och i rättvisans namn, var är uthängningarna av de anonyma hetsare som hotar sverigedemokrater dag in och dag ut? Existerar de? Skulle man inte kunna säga att Expressens panel är något… jävig?

Det märkliga är att så få verkar reagera på medias uthängningar och integritetskränkningar. Plumpa kommentarer som politiska företrädare vräker ur sig på sociala forum likt Facebook och Twitter ser jag ingen anledning att inte uppmärksamma, men när man startar hatkampanjer för att en person använt ett olämpligt lösenord (!) för flera år sedan har alla gränser överskridits och man kan inte annat än att anta att Mikael Valtersson råkar ut för hetskampanjen för att han innehar obekväma åsikter i form av sitt engagemang i Sverigedemokraterna.

Att Valtersson ska behöva försvara ett lösenord som aldrig var menat för offentligheten är i sig absurt. Som någon formulerade sig på Facebook efter att ha sett Valtersson bli attackerad för sitt val av lösenord: ”Nu tycker jag att alla vi skriver upp våra lösenord här och låter media granska dem för att bedöma lämpligheten”.

I detta nummer granskar vi granskarna med vår artikel om Mohamed Touzari som är en av media hyllad så kallad ”feministisk” krönikör och en del av Expo-nätverket. På Nyheter24 skrev Touzari bland annat att han vill förbjuda män på krogen, men visade sig själv vara dömd för flera sexbrott mot kvinnor på offentliga platser. Inte ens då privatpersoner uppmärksammat Nyheter24 på det olämpliga att låta denne man vara ett föredöme i jämställdhetsfrågan valde man att agera.

Politiker bör granskas. Makthavare bör granskas. Media bör granskas. Dock blir det väldigt farligt när en journalistkår ställer sig över lagen, bryter sig in i folks privatliv och startar en hetskampanj baserat på detta. Laglöst, är det rätta ordet.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

🟠 OPINION: BERTIL MALMBERG När man lyssnar till de politiska högtidstalen och till debatten hör man ofta uttrycket ”den svenska värdegrunden” nämnas. Man kan då få intrycket att den är något viktigt. Om så är fallet borde man vårda den med omsorg och skydda den från alla former av hot. Men det är inte någon ”extremhöger” som hotar dessa, menar debattör Bertil Malmberg, som istället pekar på hur det svenska hotas av de främmande kulturer som importerats hit.

Läs även:

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

🟠 OPINION: BERTIL MALMBERG När man lyssnar till de politiska högtidstalen och till debatten hör man ofta uttrycket ”den svenska värdegrunden” nämnas. Man kan då få intrycket att den är något viktigt. Om så är fallet borde man vårda den med omsorg och skydda den från alla former av hot. Men det är inte någon ”extremhöger” som hotar dessa, menar debattör Bertil Malmberg, som istället pekar på hur det svenska hotas av de främmande kulturer som importerats hit.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.