Frågan som de mer än åtta miljoner röstberättigade ungrarna hade att besvara med ja eller nej var denna: ”Vill du att EU utan medgivande av det ungerska parlamentet skall kunna föreskriva bosättningen av icke ungerska medborgare i Ungern?”
För att valet skulle räknas som giltigt hade enligt ungersk lag krävts ett valdeltagande om minst 50 procent. Enligt landets medier var valdeltagandet 39,9 procent, men vice ordföranden i regeringspartiet Fidesz, Gergely Gulyas, talade trots det om ”en överväldigande seger, en seger för alla som avvisar invandringskvoter, de som tror att endast starka nationalstater kan bestå, de som tror på demokrati och de som anser att det är meningsfullt att vända sig till väljarkåren.”
Han pekade på att 3,2 miljoner röstberättigade röstade nej. Om valdeltagandet hade varit 50 procent, det vill säga fyra miljoner röster, och alla dessa extra väljare röstat ja, hade nej-sidan ändå fått närmare 80 procent.
Företrädare för EU ser tvärtom valresultatet som ett bakslag för premiärministern Victor Orbán, som inte ansetts ha nått fram till målet, att få en juridiskt giltig majoritet för ett nej, att hänvisa till när EU pressar landet i frågan om migrantkvoter.
Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn, som för en kort tid sedan gjorde sig till talesman för att Ungern bör uteslutas ur EU, kommenterade valresultatet med orden:
– Detta är ingen bra dag för herr Orbán och ingen dålig dag för Ungern och för EU. Det ungerska folket har visat sig vara mer europeiskt än sin regering.
Asselborn tolkar resultatet som ”passivt motstånd” hos majoriteten av ungrarna, enligt nyhetsbyrån DPA.
Ordföranden i EU-parlamentet Martin Schulz, som är tysk socialdemokrat, beskyllde premiärminister Orbán för att driva ett ”farligt spel”:
– Orbán ifrågasätter rättmätigheten i den europeiska lagstiftningen som Ungern själv är delaktig i.
Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz, med hemvist i det konservativa partiet ÖVP, uttalade däremot indirekt förståelse för Orbáns migrationspolitik. I en intervju i tidningen Welt am Sonntag uppmanade Kurz EU att inte längre stå fast vid omfördelningen av migranter till alla medlemsstater. Debatten om sådana kvoter kan riskera sammanhållningen inom EU, enligt Kurz.
Den österrikiske EU-parlamentarikern Harald Vilimsky har enligt nätsidan Unzensuriert erinrat om att EU-relaterade val i Ungern ofta får relativt lågt valdeltagande. I folkomröstningen om Ungerns inträde i EU år 2003 deltog 45,6 procent av väljarna – alltså backades inte heller detta upp av en godkänd folkomröstning, men det hindrade inte EU-företrädare att hävda att EU-inträdet var folkligt förankrat.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.