Den 10 oktober undertecknade Rysslands och Turkiets ledare ett avtal om att färdigställa gasledningen ”South Stream”, som lades på is efter nedskjutningen av ett ryskt bombplan som var på uppdrag för att bekämpa terrorister i Syrien. Den 23 november besökte en delegation med högt uppsatta turkiska företrädare Krim, vilket innebar att landet i praktiken erkände Rysslands kontroll av halvön. Besöket möjliggjordes efter att Turkiets president Recep Erdoğan hade framfört en ursäkt för nedskjutningen och lade skulden på amerikanska agenter i Turkiet. Detta blev ett viktigt steg i Turkiets kursändring från väst till öst.
Redan 1963 undertecknade Turkiet ett associationsavtal med Europeiska ekonomiska gemenskapen, föregångaren till EU. Resultatet har dock blivit magert. Den 9 november i år publicerade EU-kommissionen en årsrapport om Turkiets närmande till EU, där bristen på yttrandefrihet och kränkningar av de mänskliga rättigheterna i landet kritiserades, liksom otillräckliga ansträngningar för att anpassa det turkiska rättsväsendet till europeiska normer. Martin Schulz, EU-parlamentets talman, hotade rentav Ankara med ekonomiska sanktioner för fängslandet av oppositionella politiker och journalister. President Erdoğan kritiserade i sin tur EU för dess stöd till PKK, som är förbjudet i Turkiet, och tillkännagav en eventuell folkomröstning om landets inträde till EU.
Den turkiske ledaren nämnde också möjligheten att bli medlem av SCO som ett av alternativen till att ansluta sig till EU.
– Brexit kan sprida sig. Sådana tongångar hörs i Frankrike och Italien. I detta läge bör Turkiet avvakta. Man kan inte säga att EU är den enda möjligheten. Varför skulle Turkiet inte bli medlem av SCO? Jag talade om detta med [Rysslands president Vladimir] Putin och [Kazakstans president Nursultan] Nazarbajev. Turkiets medlemskap i SCO kommer att ge oss mer frihet i detta avseende, sade Erdoğan till dagstidningen Sabah den 19 november, efter en officiell resa till Uzbekistan. SCO består av Ryssland, Kina och ytterligare fyra.
Samtidigt antog EU-parlamentet den 24 november en resolution som föreslog en frysning av samtalen kring Turkiets anslutning till EU, på grund av de turkiska myndigheternas oacceptabla agerande. En opinionsundersökning visar dock att 56 procent av Turkiets invånare anser att landet behöver bli medlemmar i EU. När det gäller alternativen, tycker 23 procent att medlemskap i SCO är rimligt, medan 18 procent vill se medlemskap i BRICS. Å andra sidan stöder 22 procent av medborgarna en alliansfri linje.
Samtidigt som de turkisk-europeiska relationerna försämras, förbättras relationen till Ryssland. ”Ryssland blir återigen en vän”, skriver den turkiska dagstidningen Milliyet, och påpekar att ”en grupp för vänskap med Ryssland” bildades i det turkiska parlamentet den 19 november. Den 23 november anlände en delegation med turkiska parlamentsledamöter, politiska ledare och affärsmän till Krim, ledd av Turkiska förbundet av eurasiska regeringars ordförande Hasan Cengiz. Han meddelade att en turkisk regeringsdelegation på den högsta nivån skulle komma till Krim inom en nära framtid och lovade att Ankara snart skulle avskaffa sanktionerna mot Ryssland:
– Turkiet återupprättar sin utrikespolitik och påbörjar resan in i den eurasiska familjen. Vi anser att Turkiets ingående i den eurasiska familjen är omöjlig utan att avskaffa sanktionerna mot Ryssland. Den turkiska regeringens politik syftar till att ändra hållningen i frågan om Krim.
Turkiet har ingen framtid i EU
Vi träffar den turkiske historikern och statsvetaren Mehmet Perinçek, professor vid universitetet i Istanbul, för att få hans syn. Han menar att vägen till EU är blockerad:
– Turkiets anslutning till EU är en stor bluff. Turkiets framtid finns inte i väst, utan i Eurasien. Om Turkiet vill bevara sin territoriella integritet, måste det samarbeta med eurasiska länder och måste bli en del av Eurasien, inte bara av säkerhetsskäl, utan också för att utvecklas ekonomiskt och skapa stabilitet i regionen. Ryssland, Kina och Iran bör vara Turkiets viktigaste partnerländer. Så jag ser inte Turkiets framtid i väst och EU, utan i Eurasien.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.