Skadeläget i skogarna efter stormen Alfrida som drog in över Sverige mellan den 1 och 3 januari kan vid månadsskiftet januari/februari sammanfattas till riktigt allvarligt på sina håll. Stormen drabbade Uppland särskilt hårt och den stormfällda skogen måste tas om hand under det kommande halvåret. Något liknande har inte drabbat svenska skogsägare sedan stormen Gudrun 2005. Då drabbades dock hela landet med tyngdpunkt i söder.
Stormen Alfrida inleddes på nyårsdagen och utgjordes av ett intensivt lågtryck som rörde sig från Island mot nordligaste Skandinavien och som sedan svängde sydost mot Finland och Baltikum. På lågtryckets baksida blåste det upp kraftiga och byiga nordanvindar. Ovädret växte i styrka kvällen den 1 januari, då medelvinden nådde stormstyrka vid Bjuröklubb i Västerbotten som senare följdes av stormvindar vid Örskär och Söderarm i Uppland och vid Fårösund-Ar på Gotland, rapporterade SMHI. Också i inlandet förekom det stormbyar vid ett par väderstationer, både i Malung och vid Uppsala flygplats nådde nordanvinden 25 sekundmeter i byarna.
Vid flera kuststationer uppnådde vindbyarna orkanstyrka, som mest nord 38,5 sekundmeter vid Örskär i Uppland. Därför fick skogen på den svenska östkusten stora skador där Uppland drabbades värst. Ett par rekordnoteringar fick man också in, bland annat från Fårösund på Gotland, där det som mest blåste nordnordväst 35,2 sekundmeter i vindbyarna. Gotland drabbades alltså också hårt av stormens framfart, framförallt på norra Gotland och Fårö.
Mellanskogs virkesområdeschef i området uppmanade veckan efter alla drabbade skogsägare att ta kontakt med Mellanskog:
– Med tanke på insektsangrepp med mera är det bra att ta kontakt med oss. Vi kommer att göra en översyn av läget efter stormen, men ser gärna att även skogsägarna ger sig ut och tar en titt i den egna skogen. I Uppland sammanfattade medlemsägda Mellanskog skadeläget till att de främsta skadorna finns i öster om E4:an. Det handlar framförallt om Roslagen, östra och norra Uppland, Norrtälje och delar av Stockholm. Generellt kan man säga att ju längre österut man kommer desto värre blev skadorna.
– Statliga myndigheten Skogsstyrelsens prognos om att ungefär 500 000 kubik har fallit bedömdes som realistisk och hanterbar, enligt Mellanskog. Redan veckan efter stormen kunde Mellanskog garantera att alla deras medlemmar som vill ha hjälp skall kunna få det.
– Det viktigaste budskapet just nu är att samla information och göra saker i rätt ordning, vi har våren på oss att hantera virket, upplyste Mellanskogs representanter om, vilka också ville lugna skogsägarna med budskapet att det är viktigt att inte stressa fram beslut eller åtgärder i skogen, detta med tanke på de stora personskaderisker som finns att arbeta i stormskadad skog.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.