Såväl Windhs politikerkarriär som hans företagande har kantats av misstankar om oegentligheter. Stefan heter egentligen Vind i efternamn men använder oftast stavningen Windh.
För några år sedan blev Windh ordförande i UBC:s Energikommission, ett uppdrag som den ambitiöse politikern lyckades få utan att ha någon formell kompetens inom energisektorn. UBC är ett samarbetsorgan för städer runt Östersjön, bland annat Oskarshamn där Windh sitter i fullmäktige. År 2009 startade kommissionen det EU-finansierade projektet ITEST, ett forsknings- och utvecklingsprogram som handlar om biologisk rening av avloppsvatten.
I juni 2010 gjorde Oskarshamns-Tidningen (OT) några intressanta avslöjanden som visade att Windh hade utnyttjat sin position som ordförande i Energikommissionen genom att se till att hans egna bolag blev anlitade inom ITEST-projektet. Windh var dock beredd med lämpliga bortförklaringar, och tidningens reportrar grävde inte djupt nog för att slå hål på dem. Kommunalpampen kunde därför ljuga såväl reportrar som läsare rakt upp i ansiktet om sin inblandning i olika bolag som hade anlitats inom det EU-finansierade projektet.
Först hade Pixelfactory OU varit inblandat. Firman var registrerad i Estland, men OT avslöjade att den haft samma adress och telefon i Påskallavik som Windhs svenska bolag. ”Det estniska bolaget” fanns dock inte längre med i bilden, utan dess plats i projektet hade intagits av ett nybildat svenskt bolag. Detta bolag, Network Engine for Objects in Lund AB (NEO AB), visade sig också tillhöra Stefan Windh och drivas av en före detta anställd till honom. NEO AB skulle i sin tur anlita Windh AB, Windhs eget bolag i datakonsultbranschen, som underleverantör av tjänster inom ramen för projektet.
På grund av frågetecknen kring Windhs roller hade kommunstyrelsen skjutit upp beslutet efter att Windh redovisat projektet, berättade OT:
– Det känns lite märkligt när Stefan Windh, som är ordförande i UBC:s energikommission, står inför kommunstyrelsen och redovisar projektet samtidigt som hans företag är ett av företagen som ska jobba med projektet, säger Lars Blomberg som tycker det hela känns lite olustigt.
Windh gick genast ut och bemötte anklagelserna, och senare samma dag publicerade Oskarshamns-Tidningen hans förklaring. Windh sade att han bara tänkt anlita det estniska bolaget i projektet ifall han först fick det sålt, men intressenten hade hoppat av och därför måste de hitta ett annat bolag som kunde hoppa in. Budet gick till ”ett nybildat företag som kan ses som en avknoppning från Stedan Windhs eget bolag”, nämligen till NEO – en firma som han förnekade all inblandning i.
Dagen efter avslöjades det att Windh ägde aktier i NEO AB. Då hade han genast en ny bortförklaring: att han inte hade någon ”operativ roll” i firman.
Även det var dock blåa dunster i ögonen på Oskarshamns-Tidningens reporter och läsare, kan Nya Tider avslöja. Hans aktieinnehav räckte i själva verket till ett avgörande inflytande i företaget.
21 juni:
– Jag är inte alls inblandad i det här företaget, varken som delägare eller som ledamot i styrelsen, säger Stefan Windh.
Ända sedan det EU-stödda projektet initierades har Stefan Windhs mål varit att hålla sitt eget företag utanför den operativa delen. Nu kommer hans företag ändå att medverka, men i periferin.
– Lundaföretaget vill programmera, inte administrera. Därför kommer det att köpa administrativa tjänster av oss, säger Stefan Windh.
22 juni:
– Jag är delägare i bolaget som knoppat av från Windh AB. Men jag har ingen operativ roll och sitter inte i bolagets styrelse. Så beslutet om företaget ska eller vill sponsra, eller om kommunen vill ha deras medverkan, fattas inte av mig. Det fattas av andra, säger idag Stefan Windh.
Stefan Windh betonar att han inte på något sätt lägger sig i själva projektet. Han är inte ens föredragande i ärendet, men fick hoppa in och föredra ärendet för kommunstyrelsen när den ansvarige tjänstemannen blev sjuk.
Även detta var alltså lögn, på mer än ett sätt. För det första visar kommunstyrelsens sammanträdesprotokoll en vecka senare (29 juni 2010) att hans mål definitivt inte varit att ”hålla sitt eget företag utanför den operativa delen” – tvärtom var det ett villkor för att NEO skulle få uppdraget att Windh AB anlitades som underkonsult.
För det andra ljög han även om sitt inflytande över NEO. Han satt inte i styrelsen, men hans eget företag Lyckans Vind AB ägde vid den tidpunkten fortfarande 23 procent av aktierna i NEO. Stefan Windh, som den ende ledamoten i Lyckans Vind AB, hade därför rätt att både sitta med vid bolagsstämman för NEO och att kalla till extra bolagsstämma om han skulle vilja. Att han saknade inflytande över NEO var alltså ren lögn, det också.
ITEST har vid en utvärdering i år visat sig vara ett totalt misslyckande. Två av Windhs partikamrater i kommunfullmäktige vädjade i maj om att kommunens revisorer skulle granska projektet. Det fanns ett underskott på närmare sex miljoner kronor – ungefär hälften av vad projektet från början beräknats kosta – och det började ställas frågor om varför. En extern utredning visade också att inte ett enda av projektets mål hade uppfyllts.
Windhs bedyranden att han ”inte på något sätt lägger sig i” ITEST-projektet och att han bara föredrog ärendet för kommunstyrelsen därför att den ansvarige blivit sjuk är det förstås svårt att slå hål på. Han är förvisso ordförande i Energikommissionen – där ITEST-projektet för övrigt har nätadressen itest.windh.net – men det kan ju förvisso vara så att han låter andra sköta projektet och att hans egna bolag bara råkar bli anlitade. Helt utan hans inblandning givetvis.
Jag ringer upp Stefan Windh för att få svar på dessa frågor och samtidigt fråga om hans aggressiva utfall mot demokratiaktivisterna utanför Konsum. Jag presenterar mig som journalist på Nya Tider och går sedan rakt på sak.
Jag undrar om jag kan ställa några frågor till dig angående händelserna utanför Konsum med anledning av asylboendet i Påskallavik.
– Nej, tyvärr, det går inte. Tack ska du ha, hej.
Windh lägger på. Jag ringer upp igen.
Hej, du la på lite väl snabbt. Jag skulle också vilja ha svar på några frågor angående dina bolagsengagemang och ITEST.
– Jag är upptagen så jag har inte tid, du får ursäkta…
När kan jag ringa i så fall?
– …och ring inte igen. Tack ska du ha, hej.
I nästa nummer återkommer Nya Tider med ett uppföljande reportage, där vi bland annat berättar om hur Stefan Windh försökte slå sig in i bildbyråbranschen och lurade ett antal samarbetspartners på pengar.