Tyska SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) är i kris. Andre Nahles (48 år) valdes till partiledare i SPD (22 april 2018), men efter endast ett år kungjorde hon sin avgång den 2 juni. Orsaken uppgav hon vara att hon saknar stöd från partiet. Hon lämnar både partiordförandeposten och sitt mandat i Förbundsdagen där hon också tills nu varit gruppledare. Åtskilliga bedömare tror att den tidigare partiledaren Martin Schulz (68 år) nu kommer åter. Martin Schulz sägs ligga bakom en ”kupp” mot Nahles. Schulz var dock den som nominerade Andra Nahles till sin efterföljare genast när han efter en korruptionsskandal kungjorde sin avgång den 13 februari 2018.
Andrea Nahles förklarade sitt beslut inför media under söndagsförmiddag 2 juni, att hon dels genom diskussionerna inom Förbundsdagens socialdemokratiska partigrupp har fått klart för sig hur det låg till och dessutom sade hon att hon fått andra underrättelser inifrån partiet som ”har visat mig att det stöd som krävs för att utföra mina uppgifter inte längre finns där”.
En tillfällig partiledning bestående av de två kvinnliga ministerpresidenterna från Rheinland-Pfalz och Mecklenburg-Vorpommern, Malou Dreyer och Manuela Schwesig, samt Thorsten Schäfer-Gümbel, som är oppositionsledare i Hessens parlament ,har tagit rodret. Tillståndet inom SPD är nu så dåligt att ingen längre har tilltro till deras medverkan i storkoalitionen med CDU/CSU i Förbundsregeringen, frågan är om SPD kommer att sitta kvar mandatperioden ut.
Det tyska industriförbundets (Bund Deutscher Industrie) ordförande Dieter Kempf passade ett par dagar senare på att rikta knallhård kritik mot Merkels koalitionsregering. Samarbetet med SPD har fått Angela Merkel (CDU) att skada industrin genom att fokusera för mycket på social omfördelning av resurser, menade Kempf. Industrin har upprepade gånger tidigare krävt skattesänkningar för att stärka den tyska konkurrenskraften.
Det är tydligt att både CDU och SPD är varandras gisslan genom regeringssamarbetet, de kan inte göra några som helst ideologiska utspel åt vare sig höger eller vänster som utmanar samarbetsklimatet.
Vicekansler Olaf Scholz (SPD) har redan uteslutit möjligheterna till ny storkoalition med CDU efter nästa förbundsdagsval 2021. Samtidigt bedöms SPD frukta ett nyval allra mest och därmed har de svårt att pressa CDU i till exempel en grundpensions- och socialpolitiskreform – SPD är helt enkelt för svaga i Merkelregeringen. Ett annat bekymmer för SPD är dess ungdomsförbund. Månaderna innan EU-valet uttalade Kevin Kühnert, ordföranden för Jusos (Junge Sozialdemokraten), krav på förstatligande av alla storföretag och samtidigt demonstrerades det i Berlin för förstatligande av alla bostadsföretag.
Förluster i delstatsvalen i Hessen och Bayern i höstas, och i Bremen samma dag som EU-valet och lokala valen i Hamburg, har försatt partiet i ett chocktillstånd. Istället har die Grünen på kort tid vuxit och är redan större än Socialdemokraterna vilket EU-valet den 26 maj och lokalvalen i Hamburg samma dag bekräftade. I Hamburgs stadsdistriktsval (Bezirkförsamlingar) nådde die Grünen 31 procent som genomsnitt med som mest 50 procent i en av valkretsarna i Bezirk Elmsbüttel. Hamburg blev således ett riktigt katastrofval för Socialdemokraterna SPD. Kristdemokratiska partiet CDU som också gått dåligt vann däremot stort i Bremens delstatsval samma dag, medan SPD tappade riktigt kraftigt där.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.