De många stupade ukrainska soldaterna tillsammans med de hundratusentals som flytt landet har också blivit till ett demografiskt problem. Om det är svårt att hitta nya soldater idag är det inget emot hur svårt det kommer att bli när det är dags för nästa generation att mobilisera. Foto: Dominika Zarzycka/ Shutterstock

Skyhöga förluster beseglar Ukrainas öde

ANALYS
Vid det här laget har det börjat gå upp för de flesta att Ukraina är i en hopplös belägenhet. Men västetablissemanget kämpar tappert för att upprätthålla bilden av en lovande kamp så länge Ukraina får trogen hjälp från Väst. En viktig del av detta är att låta påskina att Ryssland lider större förluster än Ukraina. Manskap är en dyrbar och ändlig resurs. Om den ena parten åderlåts allt för mycket blir kriget svårt eller omöjligt att upprätthålla. Sålunda rapporterade New York Times i augusti att Ryssland enligt anonyma amerikanska tjänstemän skulle ha 120 000 döda och 170 000–180 000 sårade, medan siffrorna för Ukraina skulle vara 70 000 respektive 100 000. Men är detta sanningen? Joakim Förars har gjort egna beräkningar utifrån allmänt tillgänglig information och resonerar kring vad de faktiska förlustsiffrorna skulle kunna vara. Nya Tider har inte kontrollräknat uppgifterna.

Det är notoriskt svårt att avgöra vad som är sanning när det gäller förluster i krig. Carl von Clausewitz – en klassiker inom militär teori – säger: ”Parternas förlustrapporter är aldrig exakta, sällan sanningsenliga och i de flesta fall avsiktligt förfalskade.” Vi måste komma ihåg att västländerna är en part i kriget. Men även om vi aldrig får säkra uppgifter så finns det objektiva hållhakar som ger oss en bild av läget.

Två oberoende undersökningar som bygger på statistik över överskottsdödlighet respektive arvsskiften bland 15–49-åriga män i Ryssland antyder att antalet stupade rör sig kring cirka 25 000 för 2022. I slutet av maj 2023 hade siffran stigit till 47 000 och i slutet av januari 2024 till 85 000.

I modern krigföring är artilleriet avgörande. Man brukar räkna med att det står för ca 70 procent av de totala förlusterna. Ukrainska läkare uppger att andelen för dem är något fler. En infanterist som intervjuades i den Bonniersponsrade nättidningen Kyiv Independent sade att 90 procent av de ukrainska förlusterna i Bakhmut beror på artilleriet – eller pansarvagnar och flygvapen. Rysslands artilleri är 5–10 gånger starkare än Ukrainas, och flygvapnet är helt överlägset. Då är det lätt att räkna ut att de ukrainska förlusterna är långt större än de ryska.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Zelenskyj avvisar Putins fredsförslag

Zelenskyj avvisar Putins fredsförslag

🟠 UTRIKES Europeiska unionens (EU) medlemsländer hade hoppats kunna delta i fredstoppmöte om kriget i Ukraina i Schweiz under helgen med ett 14:e sanktionspaket mot Ryssland att lägga på bordet. Men ledarna för de 27 EU-länderna nådde ingen överenskommelse. Tyskland motsätter sig en klausul om att europeiska företag, deras dotterbolag och partners i tredje land skulle kunna hållas ansvariga för Rysslands kringgående av sanktionerna. Toppmötet, som samlade ett 90-tal delegationer för att försöka nå konsensus mellan de två krigförande parterna, var ett tillfälle för deltagarna att reagera på den ryske presidenten Vladimir Putins fredsförslag, som lagts fram några dagar tidigare. Detta till trots var inte Ryssland inbjudet till mötet.

Ryssland håller kärnvapenövningar nära Ukraina

Ryssland håller kärnvapenövningar nära Ukraina

🟠 UTRIKES Ryssland höjer nu tonläget. Inför västs fortsatta stöd till Ukraina med vapen som kan nå ryskt territorium och det man kallar ”krigiska uttalanden” tillkännagav Ryssland måndagen den 6 maj 2024 att man skulle hålla kärnvapenövningar nära Ukraina. Tillkännagivandet kom strax före Vladimir Putins installation för en femte mandatperiod som landets ledare, och som en följd av invasionen av Ukraina och hotet om att använda kärnvapen i händelse av västerländsk intervention. Vad gäller detta har Ryssland bekräftat sin avsikt att slå till mot ”brittiska mål” om de långdistansmissiler som landet har levererats till Ukraina någonsin når ryskt territorium.

Läs även:

På fjällvandring i Härjedalen med omnejd

På fjällvandring i Härjedalen med omnejd

🟠 KRÖNIKA Allt började sommaren 1970 med en artikel i tidningen om ett högfjällshotell på Storhogna i Vemdalsfjällen, på gränsen mellan Härjedalen och Jämtland. Artikeln var trevligt skriven med fina bilder som gjorde att läsaren skulle känna en oemotståndlig lust att åka till fjälls. Den gick hem hos oss och det bokades ett rum med halvpension där middagen ingick i priset. Första veckan i augusti skulle det bära av. Vi hade ingen erfarenhet av fjällvandring.

Myndigheter älskar struntfrågor

Myndigheter älskar struntfrågor

🟠 OPINION: Karl-Olov Arnstberg Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) är en liten myndighet som bildades 2007. Men även en liten narr kan spela stor teater. Debattören professor Karl-Olov Arnstberg ställer sig kritisk till hur SIN häller grus i Polismyndighetens arbete för småsaker, samtidigt som man nonchalerar riktiga hot mot medborgarnas integritet.

Du förtjänar sanningen

Du förtjänar sanningen

🟠 LEDARE Massmedier granskar inte längre makten. De är numera en integrerad del av etablissemanget och deras roll är inte längre nyhetsförmedling av sanningen utan att skapa och styra det politiska narrativet. Oavsett deras påstådda politiska olikheter har de enats och ställt sig på samma sida i de viktigaste av frågor.

Moldavien balanserar mellan krig och omöjlig neutralitet

Moldavien balanserar mellan krig och omöjlig neutralitet

🟠 OPINION: IURIE ROSCA Moldavien är trängt mellan öst och väst, Ryssland och Nato. När fronten i Ukraina flyttar sig västerut och ser ut att krackelera på allt fler ställen ser debattören Iurie Rosca ett hot mot att stridigheterna spiller över på hans eget land, Moldavien, där en del redan kontrolleras av ryska ”fredsbevarande” trupper. Men samtidigt är Putin överraskande undfallande i vissa frågor och har till och med lovat att inte angripa led¬ningen i Kiev. Varför? undrar Rosca, och menar att det finns starka kraf¬ter som tjänar på att kriget drar ut på tiden och till och med utvidgas.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Bilen som är äldre än vad man tror

🟠 HISTORIA Elbilen framhålls idag som ett mer miljövänligt alternativ till bensin- eller dieselbilar och kan lätt uppfattas som ett nytt påfund. Sanningen är dock att elbilen utvecklades redan på 1800-talet och var dessutom den bil som satte det första fartrekordet. Inte desto mindre blev den utkonkurrerad av den mer lönsamma bensinbilen.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.