<strong>Ritar om den politiska kartan.</strong> Front National, med Marine Le Pen i spetsen, blev Frankrikes största parti och fjärde största i EU-parlamentet. Foto: Front National

Skrällen: Front National Frankrikes största parti

Front National skakade om hela det europeiska etablissemanget genom att bli Frankrikes största parti – och därmed ett av de största i hela EU. ”Vi måste bygga ett annat Europa, ett Europa av fria och självständiga nationer”, sade partiledaren Marine Le Pen.

Redan före valet sade Marine Le Pen självsäkert att Front National skulle bli Frankrikes största parti. Valexperter förkunnade att hon hade fel, men opinionsmätningarna gav henne chansen.

Le Pen fick rätt. Till och med partiets motståndare erkänner att det är en historisk seger – och de är oroliga över hur Frankrikes politiska karta nu måste ritas om.

Frankrikes premiärminister Manuel Valls sade med begravningsmin att det var ett ”mycket allvarligt ögonblick för Frankrike och Europa”.

– Resultatet är mer än ännu en varning; det är en chock, en jordbävning som alla politiska ledare måste svara på, sade Valls som inför EU-valet har drivit en kampanj för att bekämpa ”extremhögern”.

Triumf för Le Pen

Allt eftersom valresultaten strömmade in steg jublet på partihögkvarteret i Parisförorten Nanterre. Det hade gått ännu bättre än förväntat – med ett slutresultat på nästan 25 procent var Fronten med bred marginal Frankrikes största parti. Allra störst var stödet i nordvästra Frankrike där man har nästan 33 procent av rösterna.

Front National åttadubblade också sina platser i Europaparlamentet, från 3 till 24 ledamöter – vilket gör att man nu är det fjärde största partiet i hela parlamentet. Borgerliga UMP fick 21 procent av rösterna och 20 mandat, och det regerande socialistpartiet gjorde ett katastrofval med bara 14 procent av rösterna och 13 mandat.

När Marine själv anlände till högkvarteret var det till ljudet av jublande anhängare som ropade hennes namn.

– Folket har talat. Vårt folk kräver en typ av politik: De vill ha fransk politik av fransmän, för fransmän, med fransmän. De vill inte längre ledas utifrån och underkasta sig andras lagar, sade en synbart lycklig partiledare då hon talade till sina anhängare.

Hon fortsatte med att förklara sina egna visioner för Europa och vilken plats Frankrike hade i det.

– Vi måste bygga ett annat Europa, ett Europa av fria och självständiga nationer och frivilligt samarbete. Inatt sker ett massivt avståndstagande från Europeiska Unionen.

– Om Tyskland har blivit Europas ekonomiska hjärta, på grund av våra [franska] ledares inkompetens och svaghet, så har Frankrike varit och kommer att bli Europas politiska hjärta. Det som händer i Frankrike signalerar vad som kommer att hända i alla europeiska länder: Nationens återkomst, förkunnade Le Pen.

”Upplös nationalförsamlingen!”

Efter segern i EU-valet krävde partiets hedersordförande och före detta partiledare Jean-Marie Le Pen genast att den franska politiska kartan ska ritas om i enlighet med verkligheten. Eftersom det regerande socialistpartiet endast kan uppvisa ett stöd på 14 procent kräver Le Pen att president François Hollande ska upplösa nationalförsamlingen, ändra på det orättvisa valsystemet, och utlysa nyval.

– Vi måste lyssna på folket. Det är orimligt att ett parti med 25 procent väljarstöd endast har två mandat i parlamentet, säger Nationella frontens grundare och tidigare partiordförande Jean-Marie Le Pen i ett uttalande till tv-kanalen France 2.

Det franska valsystemet, med majoritetsval i två omgångar, har missgynnat Front National under många års tid. Trots ett väljarstöd på 10-20 procent har man i bästa fall haft ett fåtal av de 577 mandaten i det franska parlamentet, nationalförsamlingen.

Under 1980-talet försökte den socialistiske presidenten François Mitterrand reformera det omoderna systemet, men reformerna revs snart upp av hans efterträdare, den borgerlige fanatikern Jacques Chirac, som senare i flera omgångar föreslagit nya reformer i motsatt riktning endast för att neka Fronten politiskt inflytande – oavsett hur folket röstar.

– Vad vi vill ha är en proportionell representation, som Mitterrand införde 1986, sade Le Pen.

I en intervju med BFMTV instämmer Marine Le Pen i faderns åsikt om att det politiska läget är absurt.

– François Hollande har ingen legitimitet längre, säger Marine Le Pen, som dock inte kräver presidentens avgång.

Att utlysa nyval tycks inte vara aktuell för president Hollande. Istället tänker han fortsätta med det reformarbete som pågår, uppger Le Monde.

Vill starta partigrupp

Stärkt av framgångarna i EU-valet tycks nu nästa steg på Marine Le Pens agenda vara att skapa en partigrupp i EU-parlamentet – ett arbete som inleddes förra året. Den 28 maj träffades representanter för de fem partier som hittills visat sig villiga att ingå i gruppen. Förutom Front National handlar det italienska Lega Nord (5 mandat), österrikiska FPÖ (4), nederländska PVV (4) och belgiska Vlaams Belang (1). De drivande krafterna i projektet har hittills varit de välkända politikerna Marine Le Pen och Geert Wilders (PVV).

För att bilda en partigrupp, vilket ger stärkt politiskt inflytande i form av tillskjutna finanser och extra talartid, krävs att man har 25 mandat i Europaparlamentet och att det ingår partier från sju olika länder. Det förstnämnda kravet är alltså med råge uppfyllt, men man behöver fortfarande ytterligare två partier från olika länder.

– Pressen har gjort sitt bästa för att motarbeta oss och så split mellan oss, men vi kan nu uppvisa en enad front, sade Marine Le Pen vid en presskonferens.

Flera partier som Le Pen försökt få över till sin partigrupp har emellertid visat sig kallsinniga hittills. Till dessa hör brittiska UKIP, Dansk Folkeparti och Sverigedemokraterna. Frågan är nu vilka partier som den blivande partigruppen kommer att närma sig.

– I dag har vi förstås fem partier från fem länder, och som vi alla vet krävs det sju, sade Geert Wilders vid samma presskonferens.

– Men jag är övertygad om att vi, kanske inte imorgon men inom de närmaste veckorna, kommer att kunna visa upp sju partier från sju olika länder. Om ni frågar vilka partier och vilka vi pratar med så kommer vi förstås inte att berätta det, men jag är övertygad om att det kommer att hända, sade den holländske partiledaren.

Flera av talarna vid presskonferensen betonade att det som skiljer deras partier från andra är att de står för en pluralistisk, anti-centralistisk och anti-globalistisk syn på Europa, där nationerna tillåts vara självständiga och samarbeta frivilligt.

– Vi kommer att motverka federaliseringen av Europa i vartenda steg, sade Marine Le Pen.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

SVT:s nya asylbluff: ”Akbar lärde sig svenska på fyra månader”

SVT:s nya asylbluff: ”Akbar lärde sig svenska på fyra månader”

🟠 – Läs: har börjat lära sig språket efter nio år på bidrag i Sverige ”Från analfabet till läskunnig på fyra månader – Akbar knäckte läskoden i rekordfart”, berättade SVT i en solskenshistoria om ett ”unikt” afghanskt språkgeni i början av maj. Nya Tider kan nu avslöja att SVT lurat sina läsare. Akbar har i själva verket varit bosatt i Sverige sedan åtminstone 2015 utan att vare sig arbeta eller lära sig språket.

Efter tumultet i Gubbängen – vad har teatern för relationer med våldsvänstern?

Efter tumultet i Gubbängen – vad har teatern för relationer med våldsvänstern?

🟠 KULTUR Den 25 april blev ett vänsterradikalt möte i en teaterlokal i Gubbängen attackerat av maskerade män. Grundaren av terrorsekten AFA, Mathias Wåg, var inbjuden talare och blev angripen av inkräktarna. Riksdagens samtliga partiledare och etablerad media gick snabbt ut och fördömde attacken. Bland annat beskrevs den som ett hot mot demokratin. Men hur demokratisk är teatern i Gubbängen där mötet hölls egentligen, och vad är det ensemblen använder sin plattform till?

Läs även:

Mordförsök mot Slovakiens premiärminister

Mordförsök mot Slovakiens premiärminister

🟠 UTRIKES Slovakiens premiärminister Robert Fico, 59, utsattes för ett mordförsök efter ett regeringsmöte idag. Det var när han lämnade Kulturhuset i staden Handlova, nordöst om Bratislava och gick fram för att skaka hand med väntande människor utanför avspärrningar som en ensam gärningsman öppnade eld.

EU-valet 2024: Etablissemanget bävar för ”skarp högersväng”

EU-valet 2024: Etablissemanget bävar för ”skarp högersväng”

🟠 – Men i Sverige är ”klimatet” den viktigaste valfrågan Den 6–9 juni hålls val till Europaparlamentet. Totalt 720 mandat ska fördelas varav 21 från Sverige. Opinionsmätningar tyder på att valets stora vinnare kommer att bli högern – och då i synnerhet den nationalistiska och EU-skeptiska högern som kommer att kräva mer inflytande. Den troliga utvecklingen är enligt flera bedömare en ”skarp högersväng” – men om det blir några verkliga politiska förändringar är svårt att förutse. Nya Tider tar en titt på EU-valet och de svenska politiska partier som ställer upp i det.

Finland förbjuder politiskt parti

Finland förbjuder politiskt parti

🟠 UTRIKES Finland har för första gången förbjudit ett registrerat parti: Blåsvarta rörelsen. Partiet anklagades för att vara nazistiskt. Tidigare har också Nordiska motståndsrörelsen förbjudits, en öppet nationalsocialistisk organisation.

Massinvandringen har ”fullständigt misslyckats” enligt ny rapport

Massinvandringen har ”fullständigt misslyckats” enligt ny rapport

🟠 UTRIKES En tankesmedja i Storbritannien har publicerat en ny rapport som slår hål på myter om ekonomisk tillväxt och skattefördelar med migration. Storbritanniens kumulativa nettomigration under 25 år fram till 1997 var bara 68 000. Under de följande 25 åren var den kumulativa nettomigrationen minst 5,8 miljoner, konstaterar en ny rapport som Storbritanniens tidigare invandringsminister Robert Jenrick var medförfattare till, och som avslöjar de myter som vidmakthålls av den västerländska liberala huvudfåran

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Slaktaren från Plainfield

🟠 HISTORIA För 40 år sedan dog en 77-årig man på ett mentalsjukhus i den amerikanska delstaten Wisconsin. Hans död hade kanske inte ens blivit en tidningsnotis om han hade varit en vanlig, anonym manlig man i stället för den han var, nämligen seriemördaren Edward Theodore ”Ed” Gein – slaktaren från Plainfield.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.