På sin Twitter hängde Soneby ut en ordningsvakt med namn- och adressuppgifter, samt uppgifter om att ordningsvakten dömts för misshandel. Den 4 november föll domen i Stockholms tingsrätt. Soneby döms för förtal.
Att uppgifterna är sanna betyder inte att det är fritt fram att publicera dem, om det medför skada för den som är måltavlan för publiceringen. I domen skriver Stockholms tingsrätt att Soneby haft omkring 23 000 följare på Twitter och uppgifterna därför gjorts tillgängliga för ”flera tusentals personer”. Vidare anses den utpekade ordningsvakten inte vara en offentlig person och således är hans skydd starkare än om han vore i ledande offentlig position.
”Det bör härvid anmärkas att [ordningsvakten] har avtjänat sitt straff och enligt egen uppgift förlorat sitt jobb som ordningsvakt samt av länsstyrelsen fått indraget godkännande att arbeta som skyddsvakt och väktare”, noterar tingsrätten vidare i domen.
Ordningsvakten hade ingripit mot en fotbollssupporter som varit ”högljudd”. Trots att mannen inte gjorde motstånd misshandlades han till den grad att han bland annat bröt ett vadben. På sociala medier har många lyft fram att ordningsvakten är invandrare, medan Martin Soneby påstår sig driva ”Sveriges enda antirasistiska och antisexistiska morgonradioprogram” genom podcasten AMK Morgon, som sänds från Södermalm. Han har även profilerat sig med hätska utfall mot Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.