Författaren till MSB:s rapport, Andreas Önnerfors, var professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet fram till slutet av 2020, numera docent vid Uppsala universitet. Foto: Sveriges talare

Rapport från MSB författad av aggressiv politisk aktivist pekar ut oliktänkande som mentalt störda

I en rapport från MSB framställs människor som ifrågasätter etablerade narrativ som mentalt störda och i behov av ”hjälp”. Delar av det som stämplas som konspirationsteorier i rapporten har dock omvärderats till att vara både troliga och sanna. Rapporten är skriven av den politiskt motiverade akademikern Andreas Önnerfors. Han försökte 2018 uppvigla till att avskeda Alice Teodorescu från posten som politisk redaktör på GP på grund av att han hatade hennes åsikter. Önnerfors har också missbrukat sin ställning på Göteborgs universitet där han bland annat anklagats för att ha spökskrivit en uppsats åt en kvinnlig elev han inlett ett förhållande med.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) utkom i april i år med en rapport om de konspirationsteorier som vuxit i styrka i kölvattnet av coronapandemin. I sammanställningen, som heter ”Konspirationsteorier och Covid-19: mekanismerna bakom en snabbväxande samhällsutmaning”, framställs människor som tvivlar på etablerade narrativ som mentalt störda och i behov av hjälp. Men innehållet är i delar direkt missvisande i det att det påstås att belagda sanningar och allmänt accepterade teorier är falska.

Författaren till rapporten är Andreas Önnerfors, professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet. Önnerfors blev uppmärksammad när han 2018 försökt få opinionsbildare sparkade från sina arbeten på basis av att han ogillade deras åsikter. Att utöva påtryckningar på arbetsgivare är en aktionsform som vanligtvis brukar tillskrivas aktivister på den yttersta vänsterkanten, vilka det också visat sig att han samverkar med. Andreas Önnerfors har också brutit mot universitets regelverk för kommunikation. Han misstänks även för att ha spökskrivit en uppsats åt en kvinnlig student på universitetet som han inlett en kärleksrelation med.

Oliktänkande tilldelas direkt diagnosen mentalt störda

Rapporten från MSB som Andreas Önnervall författat målar pedagogiskt upp vad som är acceptabla åsikter och ställer dessa mot åsikter han menar är felaktiga – och i förlängningen farliga. I inledningen konstateras att avvikande teorier rörande Covid-19 är ett hot mot demokratin och kan leda till våldsbejakande extremism. Rapporten präglas sedan av en psykologisk diagnosticering av de grupper som ifrågasätter etablerade narrativ och myndighetsråd. Exempelvis tas kollektiva som individuella trauman i livet upp som trolig förklaring till felaktiga slutsatser och misstro mot välvilliga auktoriteter. Människor som ifrågasätter för mycket befinner sig i ett mentalt tillstånd som visserligen inte är patologiskt enligt Önnerfors men som ändå är så allvarligt att de bör guidas bort från det. ”Fördomar och rädslor är kopplade till accentuerade personlighetsdrag (eller i rena personlighetsstörningar), verkligt upplevda trauman och kriser och världsbilden”, sammanfattar Önnerfors upphovet till potentiellt samhällsfarligt oliktänkande. Detta presenteras i ett avsnitt som handlar om hur de korrekt informerade bör bemöta konspirationsteorier hos sina medmänniskor. Föreställer man sig andra möjliga händelseförlopp än de officiellt godkända är man således inte bara meningsmotståndare i en samhällsdebatt utan troligen psykiskt skadad på något sätt.

Klimataktivistisk TikTok-influencers meme vägledande i rapporten

Längre fram i myndighetsrapporten presenteras en färgsprakande upp- och nervänd pyramid. Den är uppdelad i olika nivåer på vilka mer eller mindre troliga teorier om samhällsfenomen finns utskrivna. Pyramiden är skapad av den 24-åriga influencern Abbie Richards, som har varit aktiv i att bekämpa miss- och desinformation på bland annat på Instagram, Twitter och TikTok. Richards är även klimataktivist och känd för att ha kampanjat mot att sporten golf ska få finnas.

TikTokprofilens pyramidfigur är uppdelad i fem lager. Det lägsta menar hon är grundat i verkligheten medan det översta representerar personer som lämnat verkligheten helt för galna fantasier – alltså ett tillstånd som i medicinsk terminologi brukar benämnas som psykotiskt. I botten finns ”saker som verkligen hänt”. Det avser de företeelser som redan konstaterats som fakta genom etablerade kanaler. Där trängs bland annat MK Ultra, Operation Mockingbird, NSA:s massövervakning, tobaksbolagens lögner om cancer och att FBI spionerade på John Lennon. Sedan går trappstegen uppåt till vad som ska anses vara alltmer otroliga scenarion.

Högst upp i den inverterade trekanten finns de teorier som är som mest bisarra och samhällsfarliga. Kritik av judiskt inflytande verkar enligt Richards utgöra den farligaste formen av sinnesförvirring. Går man så högt som dit har man nått ”den antisemitiska punkten bortom återvändo”. Där återfinns idéer om kulturmarxism, George Soros politiska agenda, den djupa staten, folkmord på vita, NWO, pizzagate, och förintelseförnekelse. På samma nivå återfinns även tron att jorden är platt eller ihålig och att eliterna skulle utgöras av rymdödlor. Vid denna pyramidsektion beskrivs dess psykologi: ”Världen regerad av överlägsna skuggeliter. Tror du på en av dessa, tror du vanligtvis på det mesta. Skaffa hjälp”.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Kristersson får högre lön

Kristersson får högre lön

🟠 INRIKES Statsminister Ulf Kristersson och regeringens 23 ministrar får höjda arvoden, efter ett beslut från Statsrådsarvodesnämnden. För Kristerssons del innebär det en löneökning med 7 000 kronor till 198 000 kronor i månaden.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Domedagen inställd – eller?

🟠 Patrick Moore är en av de biologer som var med och startade Greenpeace i början av 1970-talet. På 1980-talet bytte han sida. I sin senaste bok, Osynliga hot och falska hot om jordens undergång, vänder han upp och ner på den samlade globala miljörörelsens berättelser om nära förestående miljökatastrofer på grund av radioaktivitet, plastsopor, skogsskövling, världshavens försurning och inte minst klimatförändringar. Han menar att miljörörelsen blivit en politisk väckelse som lämnat det mesta av vetenskaplig förankring. I sin argumentation använder han dock själv många av de falskgrepp som han anklagar miljörörelsen för.

Kriget i Ukraina: Med skygglappar för de större perspektiven

🟠 BOKRECENSION Nu har Ukrainakriget rasat i mer än två år, och det har börjat komma böcker som går på djupet och försöker skildra och förklara detta krig. Vi har valt att titta närmare på en sådan, som kommit ut på ett stort förlag och är lätt tillgänglig i bokhandeln. Det är en bok av en ukrainsk-amerikansk historiker, Serhii Plokhy. Denne för fram långa, på historien baserade resonemang, om kriget och dess orsaker. Vi på Nya Tider kommer säkert att återkomma med recensioner av fler böcker om kriget, som kanske ser det ur någon annan vinkel och med annat fokus. Men vi börjar med denna bok.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.