Gaza har blivit kraftigt bombarderat sedan konflikten utbröt. Foto: Wikipedia/Wafa

Netanyahu säger att ”varken Haag eller ondskans axelmakter” kommer att stoppa honom

UTRIKES
Konflikten mellan Hamas och Israel på Gazaremsan gick in på sin 100:e dag söndagen den 14 januari 2024.

Enligt siffror från den palestinska organisationen har minst 24 000 döda och 60 300 skadade registrerats sedan den 7 oktober i den palestinska enklaven, där den humanitära situationen är ”katastrofal”, präglad av ”massiv död, förstörelse, fördrivning, hunger, förlust och sorg”, enligt FN och dess organ. Etthundratrettiotvå israeliska gisslan saknas fortfarande, inklusive 25 personer som dött utan att deras kroppar återlämnats. Premiärminister Benjamin Netanyahu säger att ”ingen kommer att stoppa oss, inte Haag, inte ’Ondskans axelmakter’, inte någon annan”, med hänvisning till Sydafrikas fall i Internationella domstolen, där man anklagar Israel för ett folkmord i Gaza. Kina och Egypten uppmanar till eldupphör och skapandet av en palestinsk stat, medan president Emmanuel Macron försäkrar att Frankrike kommer att ”göra allt” för den fransk-israeliska gisslan.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

STARKA MOTSÄTTNINGAR blir explosiva i ett samhälle under press. Här ses en ultraortodox judisk man (t.v.) och en sekulär jude (t.h.) argumentera under en protest mot de strikta religiösa regler som de ultraortodoxa vill ska efterlevas i den israeliska staden Beit Shemesh. De ortodoxa har en taktik där de gaddar ihop sig, hotar och hånar den de ser som utomstående eller fiende, något som allt oftare drabbar kristna och turister. Stillbild: NPR

Motsättningar som formar och hotar den judiska staten

🟠 ISRAEL/PALESTINA Vi kommer i denna analys att titta närmare på de fem stora sprickor som går genom det israeliska samhället, några kända för omvärlden, andra inte. En del av dem utgör potentiellt existentiella hot för Israel, medan andra har potential att skapa våldsamma motsättningar när landet hamnar under press. Människor som lever under stress från skenande inflation och dessutom krig, som nu råder i Israel, har svårare att lägga band på sig. Därför är gamla motsättningar idag ett större hot än någonsin tidigare mot den judiska staten.

TOTAL ÖVERRASKNING. I de flesta filmade attacker från Hamas ser vi hur deras krigare smyger sig på israelerna bakifrån, vilka helt överrumplas. Här ses två av IDF:s pansarfordon parkerade sida vid sida på en gata i utkanten av Gaza City. De palestinska motståndsmännen tar god tid på sig att sikta in sig på Merkavastridsvagnens svagaste punkt, vilket påvisar stort självförtroende att inte upptäckas. Motmedlet Trophy fungerar inte i trånga utrymmen och vid beskjutning från så nära avstånd. Efter att stridsvagnen träffas så sprider sig ett stort dammoln, som förblindar både andra besättningar och pansarsoldaterna som står för närskyddet. Hamasmännen kan därför osedda och oskadda retirera till den hemliga/dolda tunnelöppningen de kom upp ur. De obevekliga bombningarna av Gaza, som pulveriserat tusentals hem, verkar alltså till motståndsmännens fördel. Stillbild: Hamas propagandavideo

Israel lider oväntat stora förluster

🟠 Markinvasionen av Gaza kör fast. Israels militär körde första veckan i november fast i Gazaremsan. Dag efter­ dag rapporterades om att Gaza City omringats och att man skulle gå in ”inom 24 timmar”, men IDF blev stående och tog allt större förluster. Hamas har visat sig vara en betydligt mer formidabel motståndare än trott, så till den grad att Israel tvingats stoppa sin export av Merkava­stridsvagnar. Vi tittar i denna analys även på vad som politiskt hotar den israeliska mark­invasionen av Gaza. Massiva bombningar med exempellös hänsynslöshet mot civilbefolkningen och Tel Avivs vägran att acceptera eldupphör har skapat ett ramaskri i omvärlden, men även allvarlig politisk oro på hemmaplan.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.