Balkan slits mellan öst och väst, där många regeringar väljer att närma sig Nato, trots en mer eller mindre ryssvänlig befolkning. Den 16 oktober hölls val i den lilla staten Montenegro med 528 817 väljare. Enligt premiärministern Milo Djukanovic var det ett ”historiskt val” där folket valde mellan starkare band till å ena sidan EU och Nato eller å andra sidan Ryssland.
I en oberoende undersökning som genomfördes under maj och juni i år framkom att 60,1 procent av väljarkåren skulle vara emot ett medlemskap i Nato på grund av militäralliansens bombningar av Montenegro under krigen i det forna Jugoslavien. Premiärministern, som en stark Nato-förespråkare, anklagades för att därför försöka undvika att frågan togs upp till folkomröstning.
– Djukanovic känner till dessa siffror och det är därför som han vill undvika en folkomröstning. Även Natos medlemmar känner till dem, och därför vill de få honom att se till att resolutionen antas av parlamentet, hävdar Milan Knezevic, en av oppositionsledarna, i samtal med Nya Tider.
Trots att hälften av oppositionspartierna är för ett euro-atlantiskt närmande och därför troligen skulle kunna få överhanden i parlamentet tillsammans med regeringspartiet, uppnåddes en kompromiss dagen före valet om att frågan skulle avgöras genom folkomröstning. Inte alla är dock säkra på att överenskommelsen kommer att hållas.
I valet erhöll Milo Djukanovics styrande Montenegros Demokratiska Socialistiska Parti (DPS) 36 mandat, vilket visserligen var en ökning med fem mandat, men man saknade fortfarande fem mandat till egen majoritet. Detta trots att DPS anklagats för att iscensätta avledningsmanövrer som arresteringen och fängslandet av 20 serbiska medborgare, anklagade för försök till valsabotage eller planering av ren terrorism.
Trakasserier och köpta röster
Valdagen inleddes med ett oväntat högt valdeltagande, där valstugorna kunde skryta med långa köer. Atmosfären var dock långt ifrån demokratisk och Nya Tiders utsände märkte att många inte vågade tala öppet. På regeringens order hade även populära mobila kommunikationsfunktioner som Viber och Whatsapp stängts ned på valdagen.
Polisen visiterade hundratals oppositionella aktivister och flera parlamentariker ur valalliansen Oppositionella Demokratiska Fronten (DF) greps och förhördes. Deras högkvarter genomsöktes efter olagliga vapen. DF är ett block bestående av flera oppositionella partier.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.