Zeng Yuqun är en "doldis" som skyr rampljuset i största möjliga mån. Foto: Stillbild Youtube

Makthavaren bakom Elon Musk

VETENSKAP OCH TEKNIK
Historien om hur Elon Musk och hans hantlangare stoppade några tusen batterier från bärbara datorer i en Lotus Elise och startade elbilsrevolutionen är välkänd. Men det är inte hela historien om moderna elfordon. Företaget CATL hade också en stor del i att göra elbilar vanliga på vägarna, tack vare en knuff i rätt riktning från en direktör hos BMW.

Zeng Yuqun är Kinas mest framgångsrike batterimiljardär och hans företag dominerar för tillfället marknaden för elfordonsbatterier. Företagsnamnet CATL är kanske okänt för en lekman, men inte för de kunder som är beroende av deras batterier. Företaget levererar mer än 30 procent av världens elbilsbatterier och har Tesla, Kia och BMW bland sina kunder. Dess grundare och styrelseordförande, den 54-årige Zeng Yuqun, även känd som Robin Zeng, har snabbt vunnit platsen som branschens okrönte kung. Under hans ledning har CATL:s börsvärde ökat till 1,2 biljoner kinesiska yuan (179 miljarder dollar), mer än General Motors och Ford tillsammans. En del av den förmögenheten bygger på att äga andelar i gruvprojekt i Kina, Demokratiska republiken Kongo och Indonesien, vilket ger CATL ett hårdare grepp om en redan ansträngd global batteriförsörjningskedja.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

allt dyrare bygga elbilar. Förutsättningen för den planerat stora expansionen av elbilar är en god tillgång till de metaller som används i batterierna. Aktiekurserna för de stora elbilstillverkarna har nu rasat stort i början av året. Bild: Pixabay

Brist på viktiga metaller och höga priser hotar elbilsindustrin

🟠 EKONOMI Nickel är en viktig metall för batterierna i elbilar. Kobolt och litium är andra. Alla tre är viktiga exportvaror för Ryssland och helt nödvändiga för den batteriindustri som möjliggör elbilstillverkningen. Priset för dessa metaller har ökat kraftigt de senaste åren och kriget i Ukraina har ytterligare spätt på en extrem prisspiral.

Neuralink har opererats in i hjärnan på en människa

Neuralink har opererats in i hjärnan på en människa

🟠 UTRIKES Det första lyckade försöket med att operera in Elon Musks datorchip, Neuralink, i en levande människas hjärna har genomförts. En robot genomförde operationen som gör det möjligt att trådlöst sända information från hjärnan till allt från datorer till mobiler. Men tekniken öppnar även upp för radikala samhällsförändringar.

Läs även:

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.