Några motdemonstranter syntes in till vid ”Galerie Neger”, men däremot många intresserade Malmöbor som ville ta del av Makodes något okonventionella konst.
Makode Linde fick omfattande uppmärksamhet våren 2016 med utställningen ”Negerkungens återkomst” på Kulturhuset i Stockholm. Kulturhusets vd ville tvinga installationen att byta namn, vilket fick konstchefen att säga upp sig. Den tillförordnade konstchefen sade senare: ”Det är sällan en utställning varit så omtalad innan den öppnat”.
Någon repris på uppståndelsen blev det inte då Makodes utställning invigdes denna gång. Det som visades i Malmö var en liten del av den installation som förevisats på Kulturhuset.
Att demonstranter inte syntes till antog galleristen Yan Leger berodde på att Makode själv är afrosvensk. Han har visserligen anklagats för rasism, men Kulturhuset beskrev hans konst med orden ”konst [som] utforskar stereotyper och nidbilder av svarta”. Konstnären Dan Park har dock dömts för hets mot folkgrupp för att ha publicerat konstverk som inte alls var lika grova som Makodes.
Till lugnet vid Malmöutställningen bidrog troligen även att Galerie Leger sägs vara Sveriges äldsta galleri och samtidigt är en institution inom den svenska konstvärlden. Tydligt är i alla fall att Makode är en man med humor, och det instämde även Claus Leger i.
Makode själv anser att om det är någon som har invändningar mot det han säger, så är det bäst att han upprepar det, så att de kanske vänjer sig vid det.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.