Bengt Åkebrand i Storumans kommun i Västerbotten borde ha fått ett mandat för Sverigedemokraterna, då minst fyra väljare skrev hans namn på valsedlarna, men han fick inget mandat alls. Det gick istället till partikollegan Karl Sundström som endast fått två personröster. De ansvariga tjänstemännen på Länsstyrelsen i Västerbotten tycker ändå att det är rimligt att Åkebrand inte fick något mandat eftersom deras bedömning är att Åkebrand är ett efternamn som inte går att hitta.
– Bengt Åkerbrand, med ”r” i mitten, finns inte i Storumans kommun, så det är rimligt såtillvida att vi har missat en annan stavning, säger Håkan Törnström, ansvarig på Länsstyrelsen i Västerbotten, till Nya Tider.
Anu Janhunen på Livsmiljöenheten, som gjorde bedömningen av dessa personröster, säger att det inte är konstigt att det blir fel i hanteringen av valsedlarna.
– Målsättningen är ju att det aldrig ska bli fel, men tyvärr blir det ju fel. Det är manuell hantering och bedömningar och vi arbetar under tidspress och det är klart att det kan bli fel. Jag tror inte det finns en enda länsstyrelse som inte gör något fel i det här arbetet.
Det stämmer dock inte att alla handskrivna personröster var felstavade, Nya Tider hittade vid en kontroll på länsstyrelsen åtminstone en som var helt korrekt stavad, och även de felstavade är inte svåra att hitta på till exempel tjänsten hitta.se.
Janhunen förnekar att det skulle vara personliga politiska åsikter som ligger bakom slarvet och att hon inte har något emot Sverigedemokraterna.
– Nej det har jag definitivt inte, så jobbar inte vi på myndigheter, vi diskriminerar väl inte något parti på det viset. Absolut inte, det tycker jag inte att man kan säga, säger Janhunen bestämt.
Nya Tider granskar valsedlarna
När oroliga väljare hörde av sig till Nya Tider besökte vi Länsstyrelsens kontor, som ligger i Umeå, och gjorde en granskning av vad som hänt med dessa personröster. Från källaren hämtade Håkan Törnström och Anu Janhunen en back med Sverigedemokraternas valsedlar från Storuman. Valsedlarna med Åkebrands namn återfanns relativt snabbt bland de många rösterna på SD.
Vi fann en valsedel med korrekt stavning (Åkebrand), samt flera röster med nästan korrekt stavning av namnet, med variationerna Åkebrant, Åkebrandt och Åkerbrant. Alla valsedlar förutom en av dem vi tittade på, var dessutom kompletterade med Umnäs, som är Åkebrands bostadsort, vilket borde ha underlättat identifieringen.
På två av valsedlarna med det något felstavade efternamnet (Åkebrandt och Åkerbrant), står anteckningen ”Kan ej identifiera personen” och signaturen AJ. På valsedeln med det korrekt stavade namnet står ingen anteckning. Vid besöket höll Janhunen tyst om att det var hennes signatur.
”Vi har gjort vårt jobb”
Dagen efter tog vi kontakt med Janhunen igen och bad henne förklara vad som egentligen gått fel vid rösträkningen. Hon säger först att hon inte kommer ihåg vad hon tänkte när hon gjorde bedömningen och att hon ska gå ned i källaren och titta på dem igen.
– Det känns ju alltid bättre om man kan se det innan jag säger någonting. Men det som troligen har hänt är att alla har skrivit ”Åkerbrant” med ”r” och en som har skrivit rätt och så har man missat att det var en rättstavad person. Troligtvis är det vad som har hänt, men jag vill ju få det bekräftat, förklarar Janhunen.
Vi berättar att vi provat söka på de felstavade varianterna av namnet med hjälp av söksidan hitta.se på internet, och för bland annat ”Bengt Åkebrandt, Umnäs” får man upp rätt person direkt. Således var det fullt möjligt för Janhunen att också ha identifierat personen på samma namnsökning.
– Vi använder Infotorg och ibland har vi använt oss av hitta.se, ja det har väl varit lite olika, förklarar hon.
Enligt anteckningarna på valsedlarna har hon sökt på ”Åkebrandt”, men sedan gjort anteckningen att personen ej går att identifiera utan att söka efter de andra felstavade varianterna – och inte heller den rättstavade.
Janhunen erkänner att det är ett misstag, men anser inte att det är hennes fel, utan systemets.
– Slarv, ja du får kalla det vad du vill, men det är ju en brist i systemet att man har så mycket arbete under en period. Vi har gjort vårt jobb, tycker vi. Men det finns ju alltid en risk att det blir fel.
Erkänner slarv
Enligt vallagen är personrösterna på Åkebrand giltiga eftersom det går att identifiera personen om man söker på namnet, särskilt som flera av väljarna dessutom angivit orten.
– Själva rösterna blev inte ogiltigförklarade, men vi lyckades inte identifiera den person som avsågs, och det kan man naturligtvis vara kritisk till att vi inte hade gjort en bredare sökning. Nu är det ju svårt att tolka på något annat sätt, menar Håkan Törnström.
– Den valsedeln som var rätt stavad skulle ju naturligtvis ha upptäckts, fortsätter han, och erkänner att det kan ha berott på slarv från deras sida.
– Ja, det är ett sätt att benämna det på.
Ändrar sig: namnet måste vara rättstavat
Törnström berättar att det är de som sitter i ledningsgruppen på länsstyrelsen, där han själv och Janhunen ingår, som gör dessa bedömningar. När vi visar att det visst går att identifiera rätt person ändrar Törnström sin motivering till varför rösterna inte räknades.
– Okej, nu hjälper inte det då om det är stavat på ett annat sätt. Det kommer såklart förslag som är närliggande, men vi utgår ifrån vad som står på valsedeln, säger Törnström.
Nu menar han alltså att det inte räcker att det går att identifiera personen, plötsligt är det stavningen som är avgörande.
Förväntade sig flera röster
Bengt Åkebrand i Umnäs är en välkänd person i Storuman. Han hade aningar om att han skulle få flera röster och tyckte det var underligt att partiet aldrig hörde av sig.
– Min fru skrev mitt namn och flera andra personer har hört av sig till mig och berättat att de röstat på mig, men vad som har hänt med rösterna vet jag inte, säger han till Nya Tider.
Eftersom han arbetar med ett projekt i Norge har han inte haft tid att utreda, överklaga eller polisanmäla händelsen. Nu har tiden för överklagande hunnit gå ut – man har endast tio dagar på sig.
En av dem som röstade på Åkerbrand är Sven Börje Lidnäs. Han började undra vad som hade hänt med hans personröst i kommunvalet när namnet inte redovisades på Valmyndighetens hemsida. Där stod i stället att en annan person tagit mandatet med endast två personröster. Sven Börje ville att missförhållandena skulle ut i ljuset och tog kontakt med Nya Tider.
– Det är synd att man måste avslöja sin valhemlighet för att komma till rätta med det här, säger han.
Fallet ska prioriteras
Petter Nilsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Västerbotten, säger till Nya Tider att han inte hört något om detta tidigare, men ser allvarligt på att länsstyrelsen räknat fel. Han är dock pessimistisk eftersom tiden för att överklaga gått ut.
– Det är ganska sent, så jag vet inte exakt vad vi kan göra, men det kommer absolut att få prioritet. Det är ju oacceptabelt att det blir på det där viset, säger Nilsson.
Vill belysa problemet
Bengt Åkebrand är inte förvånad över att det händer sådana här saker i rösthanteringen och vill att det ska komma till allmänhetens kännedom. Han är glad över att ha fått väljarnas förtroende och är tacksam över att nu fått veta vad som hänt med valsedlarna och personrösterna.
– När jag kommer hem från arbetet i Norge ska jag ta tag i det här, säger han.
Nya Tider kommer att följa upp ärendet om Åkebrands personröster samt partiets och länsstyrelsens beslut.