Asylsökande, migranter och anhöriga till dessa, som kommer till Sverige inom två år efter att den förste familjemedlemmen fått uppehållstillstånd i Sverige, har rätt till en kostnadsfri hälsoundersökning. Denna hälsoundersökning är enligt lag frivillig, vilket medför att skolor, institutioner och boenden inte kan ställa krav på att hälsoundersökning genomförts innan migranten placeras på orten. En sådan läkarundersökning är dock angelägen, menar läkare.
Nya Tider har talat med en av de läkare som har kommit i kontakt med problematiken och nu vill höja ett varningens finger för riskerna. Lars Åberg, distriktsläkare i Härjedalen, menar att hälsoundersökningar absolut borde vara obligatoriska:
– Det finns inga argument för att migranter inte skall vara förpliktigade att ställa upp för en fullständig undersökning om alternativet medför att en enda människa dör på grund av att man inte genomfört en dylik.
”Ett sabotage mot folkhälsan”
Han poängterar att man inte kan ta in husdjur i landet utan att uppvisa dokumentation som visar att djuret är vaccinerat och friskt. Lars Åberg har fått uppfattningen att frånvaron av obligatorisk hälsokontroll av migranter handlar om att svenska myndigheter inte vill kränka dessas integritet och att detta leder till en nonchalant inställning:
– På något sätt verkar Migrationsverket ställa sig vid sidan om och överlämna ansvaret till sjukvården, som inte har den juridiska rätten att kräva undersökningen. Jag bedömer att tjänstemännen inte bryr sig. De svenska läkarna kan inte göra mera än att klaga hos Migrationsverket, som således ger intryck av att inte bry sig. Jag ser det närmast som ett sabotage mot folkhälsan att det får gå till så som nu sker. Det är, lindrigt uttryckt, upprörande.
Lars Åberg menar att många av de aktuella sjukdomarna är så pass smittsamma att de eventuellt drabbade inte bör besöka vårdcentraler, då de riskerar att smitta de övriga personerna som befinner sig i väntrummet. Även de i regel trångbodda förhållandena på asylboenden innebär en riskfaktor för smittspridning. Förutom tuberkulos, nämner han HIV och olika typer av tarminfektioner, som salmonella, yersinia och shigella. Ytterligare ett problem i sammanhanget är ökningen av multiresistenta bakterier, till exempel ESBLcarba, som beskrivs som ett litet genetiskt paket som ger resistens hos flera olika sorters tarmbakterier. Det är vanligt i Asien och Mellanöstern, men har mer än fördubblats från 47 fall år 2014 till 100 fall år 2015.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.