Allergier, gluten- och laktosintolerans samt religiösa krav på skolornas kosthållning. Det är de främsta orsakerna till att 83 procent av Sveriges kommuner dras med allt högre kostnader för att specialanpassa den mat som serveras i kommunala skolor. Det rapporterar Dagens Nyheter den 7 januari.
– Ofta måste en kommun laga flera versioner av samma maträtter för att tillgodose allt fler, medicinska behov, säger Marianne Backrud-Hagberg, kostchef i Nyköpings kommun, till Dagens Nyheter.
Marianne Backrud-Hagberg är, förutom kostchef i sin hemmakommun, ordförande för Kost & Näring, en intresseförening för kostchefer inom fackförbundet Ledarna. Hon säger vidare till DN att den dramatiska ökningen av specialkostönskemålen håller på att göra så att kommunerna tappar kontrollen om ökningen fortsätter i samma takt som den gjort under de senaste åren. Hon menar att det framför allt behövs bättre riktlinjer från statligt håll om hur beviljandet av specialkost skall gå till. I en del kommuner krävs läkarintyg, medan andra helt och hållet litar på föräldrarnas muntliga önskemål.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.