Westgate är numera öppet som vanligt, men många kenyaner har ännu ärr i själen efter det som hände. Trots ökad säkerhet med kenyanska armén och även internationella säkerhetsagenter som patrullerar i och runt Westgate betraktas området fortfarande som en kyrkogård.
Israels förre viceambassadör, musikern Gilad Milo, har i tre år gjort det till sin uppgift att hjälpa landet att läka efter det nationella traumat. I juni i år organiserade han en konsert kallad ”Westgate Live, Celebrating Life and Music”.
– Westgate är det säkraste köpcentret i Kenya just nu. Jag om någon borde veta eftersom jag bor alldeles bredvid. Jag älskar Kenya så otroligt mycket eftersom landet har varit mitt hem i över tio år och jag vill att alla ska veta att de fortfarande kan komma hit och handla, berättar Gilad för mig.
Men uppslutningen på konserten var inte maximal. Några gick dit för musiken medan andra mest var nyfikna. En av konsertbesökarna berättar att hon försökte få sina vänner att följa med henne, men vännerna var tveksamma.
– De har skickat sms till mig sedan jag kom hit. De vill veta om jag är OK, säger hon.
Det är en förståelig reaktion. Många kenyaner minns hur de på tv kunde se en fyra dagar lång belägring av Westgate som slutade med att den kenyanska armén demolerade stora delar av köpcentret.
Kenya har sedan dess fått erfara ytterligare terrorattacker signerade al-Shabaab. Bland andra i Mpeketoni i Lamu, en attack 2014 som resulterade i 60 döda, Garissa University, en attack 2015 med 79 mördade studenter och i januari år skedde ett överfall på en kenyansk armébarack i somaliska Ceel Cado, då dödades 63 soldater.
Kenyanska regeringstjänstemän hävdar att många av morden och attackerna utförts av al-Shabaab som vedergällning för Operation Linda Nchi, en samordnad militär aktion med somaliska och kenyanska styrkor som inleddes i oktober 2011, då soldater från Kenya korsade gränsen till konfliktområdena i södra Somalia.
Enligt kenyanska säkerhetsexperter är huvuddelen av al-Shabaabs attacker utförda av radikaliserade kenyanska ungdomar som rekryterats för ändamålet.
Terroristverksamheten påverkar Kenyas turistnäring, i och med att många länder i främst västvärlden utfärdat varningar för sina medborgare att resa in i landet.
En ”norsk” man ursprungligen från Somalia var en av terroristerna, och liksom de övriga sköts han ihjäl i eldstrid med poliser. Den 23-årige Hassan Abdi Dhuhulow syntes på flera övervakningsfilmer där han gick omkring på köpcentret och sköt människor med en Kalasjnikov. Enligt tillgänglig mobiltrafik kan han ha varit ledare för gruppen under attacken.
Dhuhulow stod faktiskt åtalad för mordet på en somalisk journalist, men friades i en rättegång i Mogadishu året före Westgatemassakern. Han föddes i Somalia, men han och hans familj anlände till Norge som flyktingar 1999. Dhuhulow flyttade sedan tillbaka till Somalia 2009 och hade ingen kontakt med sin familj i Norge igen bortsett från en gång då han kontaktade dem och hävdade att han var illa ute och bad om hjälp att ta sig ut ur det krigshärjade landet.
Dhuhulows familj och släkt har hela tiden hävdat att Hassan blivit hjärntvättad. En släkting lär till och med ha yttrat att det inte ens är Hassan som syns på bilderna och filmerna från övervakningskamerorna.
En före detta granne i norska Larvik, Morten Henriksen, som efter Westgateattacken uttalade sig för norsk media, sade att Hassan Dhuhulow ofta var i trubbel som tonåring.
– Han var ganska extrem och pratade om Koranen hela tiden. Han tyckte inte om vårt sätt att leva här i Norge. Han råkade illa ut och hamnade i slagsmål.
Min vän, journalisten Ruhila Adatia-Sood, var en populär radio- och tv-personlighet här i Kenya. Hon blev skjuten på Westgates takparkering, där hon befann sig för att vara med och anordna en matlagningstävling för barn. Hon var gift med Ketan Sood, som arbetade i USA:s hjälpprogram i Nairobi. Dessutom var hon gravid i sjätte månaden. Hon fördes till Aga Khansjukhuset, men dödförklarades vid ankomsten.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.