Hassan Abdi Dhuhulow, 23, den ”norske” terroristen, var en av de fyra som attackerade köpcentret den 21 september 2013. Den mördade journalisten Ruhila Adatia-Sood, var en populär radio- och tv-personlighet i Kenya. Foto: Privat, övervakningskamera

Kenya försöker gå vidare efter Westgate

Lördagen den 21 september 2013, Nairobi, Kenya. Fyra islamister från den somaliska terroristorganisationen al-Shabaab anfaller intet ont anande besökare i köpcentret Westgate. Så många som 71 människor dödas i den utdragna attacken. Män, kvinnor, barn och angriparna själva. Nya Tiders korrespondent Cate Mukei har pejlat stämningen i sin hemstad nu tre år efter massakern, men hon minns också sin väninna, Ruhila, som dödades i Westgate när hon var med och anordnade en matlagningstävling för barn.

Westgate är numera öppet som vanligt, men många kenyaner har ännu ärr i själen efter det som hände. Trots ökad säkerhet med kenyanska armén och även internationella säkerhetsagenter som patrullerar i och runt Westgate betraktas området fortfarande som en kyrkogård.

Israels förre viceambassadör, musikern Gilad Milo, har i tre år gjort det till sin uppgift att hjälpa landet att läka efter det nationella traumat. I juni i år organiserade han en konsert kallad ”Westgate Live, Celebrating Life and Music”.

– Westgate är det säkraste köpcentret i Kenya just nu. Jag om någon borde veta eftersom jag bor alldeles bredvid. Jag älskar Kenya så otroligt mycket eftersom landet har varit mitt hem i över tio år och jag vill att alla ska veta att de fortfarande kan komma hit och handla, berättar Gilad för mig.

Men uppslutningen på konserten var inte maximal. Några gick dit för musiken medan andra mest var nyfikna. En av konsertbesökarna berättar att hon försökte få sina vänner att följa med henne, men vännerna var tveksamma.

– De har skickat sms till mig sedan jag kom hit. De vill veta om jag är OK, säger hon.
Det är en förståelig reaktion. Många kenyaner minns hur de på tv kunde se en fyra dagar lång belägring av Westgate som slutade med att den kenyanska armén demolerade stora delar av köpcentret.

Kenya har sedan dess fått erfara ytterligare terrorattacker signerade al-Shabaab. Bland andra i Mpeketoni i Lamu, en attack 2014 som resulterade i 60 döda, Garissa University, en attack 2015 med 79 mördade studenter och i januari år skedde ett överfall på en kenyansk armébarack i somaliska Ceel Cado, då dödades 63 soldater.

Kenyanska regeringstjänstemän hävdar att många av morden och attackerna utförts av al-Shabaab som vedergällning för Operation Linda Nchi, en samordnad militär aktion med somaliska och kenyanska styrkor som inleddes i oktober 2011, då soldater från Kenya korsade gränsen till konfliktområdena i södra Somalia.

Enligt kenyanska säkerhetsexperter är huvuddelen av al-Shabaabs attacker utförda av radikaliserade kenyanska ungdomar som rekryterats för ändamålet.

Terroristverksamheten påverkar Kenyas turistnäring, i och med att många länder i främst västvärlden utfärdat varningar för sina medborgare att resa in i landet.

En ”norsk” man ursprungligen från Somalia var en av terroristerna, och liksom de övriga sköts han ihjäl i eldstrid med poliser. Den 23-årige Hassan Abdi Dhuhulow syntes på flera övervakningsfilmer där han gick omkring på köpcentret och sköt människor med en Kalasjnikov. Enligt tillgänglig mobiltrafik kan han ha varit ledare för gruppen under attacken.

Dhuhulow stod faktiskt åtalad för mordet på en somalisk journalist, men friades i en rättegång i Mogadishu året före Westgatemassakern. Han föddes i Somalia, men han och hans familj anlände till Norge som flyktingar 1999. Dhuhulow flyttade sedan tillbaka till Somalia 2009 och hade ingen kontakt med sin familj i Norge igen bortsett från en gång då han kontaktade dem och hävdade att han var illa ute och bad om hjälp att ta sig ut ur det krigshärjade landet.
Dhuhulows familj och släkt har hela tiden hävdat att Hassan blivit hjärntvättad. En släkting lär till och med ha yttrat att det inte ens är Hassan som syns på bilderna och filmerna från övervakningskamerorna.

En före detta granne i norska Larvik, Morten Henriksen, som efter Westgateattacken uttalade sig för norsk media, sade att Hassan Dhuhulow ofta var i trubbel som tonåring.

– Han var ganska extrem och pratade om Koranen hela tiden. Han tyckte inte om vårt sätt att leva här i Norge. Han råkade illa ut och hamnade i slagsmål.

grayce-kerongo-ruhila-och-cate-pa-radio-africa_400x269_tntn
De tre vännerna. Grayce Kerongo, Ruhila Adatia-Sood och Cate på Radio Africa. Ruhila hade delvis indiska rötter, vilket gjorde att hennes utseende kunde misstas för en västerlännings, men hon var muslim. Foto: Privat

Min vän, journalisten Ruhila Adatia-Sood, var en populär radio- och tv-personlighet här i Kenya. Hon blev skjuten på Westgates takparkering, där hon befann sig för att vara med och anordna en matlagningstävling för barn. Hon var gift med Ketan Sood, som arbetade i USA:s hjälpprogram i Nairobi. Dessutom var hon gravid i sjätte månaden. Hon fördes till Aga Khansjukhuset, men dödförklarades vid ankomsten.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Nya uppgifter om terrordådet i Nairobi

Nya uppgifter om terrordådet i Nairobi

🟠 En månad efter terrordådet fortsätter ny information, men också fler frågor, att dyka upp. Den fruktansvärda och bokstavliga terrorn börjar framkomma i sin helhet. Varför hörsammades inte varningar som hade kunnat stoppa dådet och varför tilläts allvarliga misstag och korruption att hindra en snabb räddningsinsats, är några av frågorna som nu blivit aktuella.

Konvertiter i Afrika hotas av muslimer – från Europa

Konvertiter i Afrika hotas av muslimer – från Europa

🟠 Det förekommer numera att somaliska migranter i Europa dödshotar konvertiter i Somalia och Kenya. Nya Tider har pratat med Dinooz, som tidigare arbetade som revisor på Coca-Cola i Somalia, men som nu gömmer sig på hemlig ort i Kenya. Mannen som hotat honom finns i Tyskland och uppger att han är 18 år gammal, men på Facebook skriver han att han är 25.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.