Nya Tider har intervjuat deckarförfattaren Ramona Fransson, känd för sina till dags datum 16 publicerade böcker med realistiska berättelser och samhällskritisk attityd. Senast ut är den kritikerrosade triologin ”Kriminalkommissarie Leag Quiller skipar rättvisa två gånger”. Ramona berättar att hon började skriva redan 1991 och att hon slog igenom med boken “Mord i Skärhamn”. Som författare har hon alltid värnat yttrandefriheten – rätten att få utrycka sig både i tal och skrift, som är reglerad i Sveriges grundlag.
Hon har varit medlem i Svenska författarförbundet under många år och hennes förlag har tidigare medverkat som utställare på bokmässan i Göteborg. När Nya Tider 2017 deltog på samma mässa blev det lite av en cirkus med förlag som avbokade sig i sista stund, författare som vägrade att komma och mycket upprörd rapportering i mainstreammedia. Bokmässan ska främja yttrandefrihet, men när företrädare för mässan istället inskränkte utrymmet för avvikande åsikter så var det droppen för Ramona, som då lämnade författarförbundet.
Granskare som ogillar att granskas
I onsdags blev Ramona delgiven stämning för förtal av Näthatsgranskarens grundare Tomas Åberg. Stämningen baseras på att Ramona delade en länk till en granskning av Tomas Åberg, som journalisten Joakim Lamotte har genomfört och där det bland annat framgår att Åberg står åtalad för djurplågeri. Genom att ha undvikit delgivning i två års tid har Åberg hittills gått fri från rättegång.
Under onsdagskvällen gick Joakim Lamotte ut i ett långt inlägg på sin Facebook-sida och berättade att han redan i höstas blev polisanmäld för förtal av Näthatsgranskaren, efter att han till sina hundratusentals följare hade postat sin granskning av Tomas Åbergs förehavanden. Lamotte skriver vidare i inlägget att polisen valt att inte öppna någon förundersökning eftersom de inte ansåg att Lamotts inlägg kunde utgöra förtal.
Under föregående vecka erhöll dessutom ytterligare fem personer, utifrån vad som framkommer i sociala medier, varsin stämningsansökan på 20 000 kronor för att ha delat Lamottes granskning – samma granskning som Ramona Fransson delade i två grupper. Medborgerlig samlings partiledare, Ilan Sade, gick i samband med att detta kom fram ut med att han kommer att företräda de som blivit utsatta för stämning från Näthatsgranskarna.
På en skärmdump i den anmälan som Ramona mottagit står att läsa: ”De två delningar som svaranden gjorde på två olika offentliga Facebookgrupper vilket medförde att de missaktade och osanna uttalandena fick stor spridning”. Ramona delade länken i den första gruppen med texten: ”Märkligt att värsta sortens bedragare kallar sig för nät-hats granskare. SVT har gjort bort sig igen!”
Nedan följer en skärmdump av Ramonas andra delning i Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige – Utan Markström” – en grupp med cirka 5 000 medlemmar. Ramona skriver: ”Ja det är märkligt att en jägare av näthat är värsta sortens bedragare”, samt delning till Lamottes granskning.
Det framgår inte av anmälan om det är innehållet i Joakim Lamottes granskning som utgör det påstådda förtalet, eller om det är de två delningstexter som Ramona har skrivit. Men polisen har som sagt redan lagt ned den förundersökning om förtal som var riktad mot Lamotte.
Nya Tider kommer att återkomma efter slutförda tingsrättsförhandlingar med utfallet av domarna.