Den 26 september slöts ett avtal mellan statsägda jordanska National Electric Power Company (NEPCO) och det amerikanska oljeföretaget Noble Energy, som kommer att leverera 1,6 biljoner kubikfot (drygt 45 miljarder kubikmeter) gas under 15 års tid. Det blir cirka 8,5 miljoner kubikmeter per dag från omstridda israeliska gasfält i östra Medelhavet. För det betalar NEPCO och Jordanien tio miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 86 miljarder svenska kronor. Signeringen skedde bakom stängda dörrar.
Parlamentet röstade emot affären i december 2014, men den godkändes efter att parlamentet upplösts inför de jordanska parlamentsvalen den 20 september i år. Detta kunde göras då NEPCO klassats som ett privat elbolag fast det helt ägs av staten.
Tidigare genomförda opinionsundersökningar har visat att mer än 90 procent av befolkningen motsätter sig avtalet.
”Folket vill ha nationell värdighet”
Protester utbröt så snart det blev känt att avtalet skrivits under i hemlighet. Det fördömdes som odemokratiskt av motståndare som ansåg avtalet gå emot jordanska intressen och vara ”en allmosa till den sionistiska entiteten”, som Israel ibland kallas av kritiker i regionen. Detta då jordanierna enligt avtalet tvingas betala mer än marknadspris för den israeliska gasen, vilket också resulterat i korruptionsanklagelser mot regeringen.
Den 30 september anordnades en demonstration där runt 3 000 personer deltog i gatuprotester. De skanderade att ”Gas från sionisterna är en skam”, ”Folket vill ha nationell värdighet” och ”Fiendens gas är ockupation” vilket syftar på att jordanierna påtvingas gasen mot sin vilja. I folkmassan syntes skyltar med texter som ”Nej till stöd åt [stats]terrorism” och ”Nej till stulen gas”.
Demonstranterna som leddes av vänstern och pro-palestinska aktivister menade också att den genomkuppade överenskommelsen stred mot jordansk konstitution.
Efter en halvtimme avbröts den fredliga demonstrationen av polisen som delvis med våld föste undan protestanterna.
Arrangörerna svarade med att efteråt skapa en ”folkets domstol” i syfte att mobilisera advokater för att folket rättsligt ska kunna bestrida avtalet. Man har tidigare begärt att avtalets ska offentliggöras, men statsledningen vägrar med argumentet att avtalet är hemligt.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.