– Jo, det är ju faktiskt lite pinsamt som jag hållit på tidigare. Du minns kanske mitt svar till den där signaturen ”Leif” när vi körde kampanjen ”Vi gillar olika” för elva år sedan. ”Jag bor i en kritvit villaidyll, men jag tycker att ni mindre bemedlade svenskar ska vara glada över att förvandlas till en minoritet i era egna områden”. Alltså, det är ju faktiskt ett riktigt hemskt uttalande, särskilt när det kommer från chefredaktören på en socialistisk tidning, säger Jan Helin till Nya Tider.
Vad Helin syftar på är ett blogginlägg som han gjorde år 2010. När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen det året startade Aftonbladet kampanjen ”Vi gillar olika”, med en vit hand med detta slagord som logga.
Jan Helin, som då var chefredaktör och vd på tidningen, skrev ett blogginlägg med rubriken ”Därför gillar vi olika”. Signaturen Leif svarade honom i en kommentar:
”Jag vet inte vilken planet redaktören bor på. Själv bor jag i ett område med många invandrare och det är allt annat än sörgårdsidyll det vill jag lova. […] Jag erbjuder redaktören att byta boende med mig en månad, antar att han bor i innerstan eller ett ’svenskt’ villaområde.”
Jan Helins svar upprörde många invandringskritiker:
”Hej Leif. Jag bor i ett villaområde [Äppelviken i Bromma – red. anm.] som är lika homogent som de enklaver du beskriver. Vi hålls ihop av att vi jobbar mycket, lägger sjuka pengar på bilar och resor, har fina trädgårdar som vi inte hinner sköta och kan varenda avsnitt av Solsidan. Det är vanligt i hela världen att människor som är lika vill bo nära varandra. Och ofta är det saker som jobb och intressen som gör att man gillar varandra. En del gillar bara de som är av samma etnicitet som en själv. Jag är inte så upprörd över det. Jag är upprörd över de som menar att just deras svenskhet måste gälla för alla. Så menar till exempel Sverigedemokraterna. Därför gillar jag olika.”
I samma veva avslöjade nättidningen Fria Tider att inte en enda av 86 medarbetare med olika ansvarsområden på Aftonbladet var invandrare.
I blogginlägget som ”Leif” svarade på hävdade Jan Helin bland annat att Zlatan Ibrahimovic bevisar att invandring är positivt och att sverigedemokrater är obehagliga därför att de vill att alla ska vara likadana. Även det är något han nu säger sig ångra.
– Alltså, ärligt talat, det var riktigt jävla pinsamt så här i efterhand. Zlatan liksom! utbrister Jan Helin och skrattar åt minnet medan han skakar på huvudet.
Skrattet tycks fastna i halsen och han fortsätter:
– Varför inte dra till med pizza och kebab på samma gång, va? Jag menar, spelar roll om du blir en minoritet i ditt eget bostadsområde, om du inte känner dig hemma i ditt eget land längre, om det langas knark på gatan och du ständigt är orolig över att din dotter ska råka ut för något. Medan jag sitter i Äppelviken i en dyr jävla villa och säger åt dig att du ska vara glad över mångfalden därför att Zlatan är duktig på att sparka boll. Det är pinsamt. Det är riktigt, jävla pinsamt, säger Helin med eftertryck.
Han förklarar vidare att familjens villa i idylliska Äppelviken i Bromma, värderad till 11,6 miljoner, ska säljas och pengarna skänkas till afghanska ensamkommande. Medan man väntar på att försäljningen ska bli av har familjen Helin flyttat till en trea i Husby. Till skillnad från i Äppelviken, där de enda invandrarna på deras villagata var välassimilerade jugoslaver, är familjen nu de enda svenskarna i en trappuppgång med enbart utländska namn.
– Vi ska få det att funka, på något sätt. Det är inte odelat positivt, allt annat än det faktiskt, men det är inte mer än rätt att jag och min familj ska leva i den verklighet vi skapat åt fattigare svenskar. Även efter att jag skänkt bort pengarna för villan är jag fortfarande höginkomsttagare. Jag kan ångra mig när som helst, jag kan flytta när jag vill, jag kan skaffa mig extra säkerhet, jag kan skjutsa barnen till skolan i en fin bil istället för att låta dem gå eller åka tunnelbana. Alla har inte det privilegiet, förklarar Jan Helin, som samtidigt påpekar att han försöker avstå sina privilegier genom att insistera på kollektivtrafiken och skänka de pengar han skulle ha lagt på bilresor och utlandssemestrar åt apatiska flyktingbarn.
NyT: Hur är era upplevelser av det färgstarka Husby hittills?
Helin tvekar ett ögonblick innan han svarar:
– Jag fick prata med min 14-åriga dotter igår när det hade varit några babb… killar som var lite dumma mot henne på väg hem från skolan, kallat henne saker och så. Hon trivs väl inte riktigt och säger att sånt aldrig hände där vi bodde förut.
NyT: Vad var det de kallade henne?
– Ja, alltså… svennehora och så. Men den så kallat ”svenska” mansnormen är ju knappast bättre, vi ger ju inte kvinnor lika lön och så där, du vet, säger Helin och ler nervöst.
Han tillägger:
– Jag gillar ju fortfarande olika, och det vet jag att min familj också gör. Men som sagt, nu får det vara slut på hycklandet. I fortsättningen lever jag som jag lär, ute i verkligheten.