Jan Helin bor fortfarande i 11,6-miljonersvillan i den svenska enklaven Äppelviken och tycker att svenskar som inte vill bo med massor av invandrare och inte heller har råd att flytta är otvättade rasister. Att han skulle ha ändrat sig var bara ett aprilskämt. /Nya Tider

Jan Helin flyttar till Husby

SVT:s mediedirektör Jan Helin, tidigare känd som chefredaktör på Aftonbladet, byter det idylliska villalivet i Bromma mot den invandrartäta förorten Husby, där han nyligen bosatt sig med familjen. Medieprofilen säger att han insett att det är hyckleri att ”gilla olika” bara på avstånd och att han hoppas att hans barn kommer att trivas i sin nya skola, där svenskar utgör en liten minoritet.

– Jo, det är ju faktiskt lite pinsamt som jag hållit på tidigare. Du minns kanske mitt svar till den där signaturen ”Leif” när vi körde kampanjen ”Vi gillar olika” för elva år sedan. ”Jag bor i en kritvit villaidyll, men jag tycker att ni mindre bemedlade svenskar ska vara glada över att förvandlas till en minoritet i era egna områden”. Alltså, det är ju faktiskt ett riktigt hemskt uttalande, särskilt när det kommer från chefredaktören på en socialistisk tidning, säger Jan Helin till Nya Tider.

Vad Helin syftar på är ett blogginlägg som han gjorde år 2010. När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen det året startade Aftonbladet kampanjen ”Vi gillar olika”, med en vit hand med detta slagord som logga.

Jan Helin, som då var chefredaktör och vd på tidningen, skrev ett blogginlägg med rubriken ”Därför gillar vi olika”. Signaturen Leif svarade honom i en kommentar:

”Jag vet inte vilken planet redaktören bor på. Själv bor jag i ett område med många invandrare och det är allt annat än sörgårdsidyll det vill jag lova. […] Jag erbjuder redaktören att byta boende med mig en månad, antar att han bor i innerstan eller ett ’svenskt’ villaområde.”

Jan Helins svar upprörde många invandringskritiker:

”Hej Leif. Jag bor i ett villaområde [Äppelviken i Bromma – red. anm.] som är lika homogent som de enklaver du beskriver. Vi hålls ihop av att vi jobbar mycket, lägger sjuka pengar på bilar och resor, har fina trädgårdar som vi inte hinner sköta och kan varenda avsnitt av Solsidan. Det är vanligt i hela världen att människor som är lika vill bo nära varandra. Och ofta är det saker som jobb och intressen som gör att man gillar varandra. En del gillar bara de som är av samma etnicitet som en själv. Jag är inte så upprörd över det. Jag är upprörd över de som menar att just deras svenskhet måste gälla för alla. Så menar till exempel Sverigedemokraterna. Därför gillar jag olika.”

I samma veva avslöjade nättidningen Fria Tider att inte en enda av 86 medarbetare med olika ansvarsområden på Aftonbladet var invandrare.

I blogginlägget som ”Leif” svarade på hävdade Jan Helin bland annat att Zlatan Ibrahimovic bevisar att invandring är positivt och att sverigedemokrater är obehagliga därför att de vill att alla ska vara likadana. Även det är något han nu säger sig ångra.

– Alltså, ärligt talat, det var riktigt jävla pinsamt så här i efterhand. Zlatan liksom! utbrister Jan Helin och skrattar åt minnet medan han skakar på huvudet.

Skrattet tycks fastna i halsen och han fortsätter:

– Varför inte dra till med pizza och kebab på samma gång, va? Jag menar, spelar roll om du blir en minoritet i ditt eget bostadsområde, om du inte känner dig hemma i ditt eget land längre, om det langas knark på gatan och du ständigt är orolig över att din dotter ska råka ut för något. Medan jag sitter i Äppelviken i en dyr jävla villa och säger åt dig att du ska vara glad över mångfalden därför att Zlatan är duktig på att sparka boll. Det är pinsamt. Det är riktigt, jävla pinsamt, säger Helin med eftertryck.

Han förklarar vidare att familjens villa i idylliska Äppelviken i Bromma, värderad till 11,6 miljoner, ska säljas och pengarna skänkas till afghanska ensamkommande. Medan man väntar på att försäljningen ska bli av har familjen Helin flyttat till en trea i Husby. Till skillnad från i Äppelviken, där de enda invandrarna på deras villagata var välassimilerade jugoslaver, är familjen nu de enda svenskarna i en trappuppgång med enbart utländska namn.

– Vi ska få det att funka, på något sätt. Det är inte odelat positivt, allt annat än det faktiskt, men det är inte mer än rätt att jag och min familj ska leva i den verklighet vi skapat åt fattigare svenskar. Även efter att jag skänkt bort pengarna för villan är jag fortfarande höginkomsttagare. Jag kan ångra mig när som helst, jag kan flytta när jag vill, jag kan skaffa mig extra säkerhet, jag kan skjutsa barnen till skolan i en fin bil istället för att låta dem gå eller åka tunnelbana. Alla har inte det privilegiet, förklarar Jan Helin, som samtidigt påpekar att han försöker avstå sina privilegier genom att insistera på kollektivtrafiken och skänka de pengar han skulle ha lagt på bilresor och utlandssemestrar åt apatiska flyktingbarn.

NyT: Hur är era upplevelser av det färgstarka Husby hittills?

Helin tvekar ett ögonblick innan han svarar:

– Jag fick prata med min 14-åriga dotter igår när det hade varit några babb… killar som var lite dumma mot henne på väg hem från skolan, kallat henne saker och så. Hon trivs väl inte riktigt och säger att sånt aldrig hände där vi bodde förut.

NyT: Vad var det de kallade henne?

– Ja, alltså… svennehora och så. Men den så kallat ”svenska” mansnormen är ju knappast bättre, vi ger ju inte kvinnor lika lön och så där, du vet, säger Helin och ler nervöst.

Han tillägger:

– Jag gillar ju fortfarande olika, och det vet jag att min familj också gör. Men som sagt, nu får det vara slut på hycklandet. I fortsättningen lever jag som jag lär, ute i verkligheten.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Matens väg – mellan bonden och butiken

Matens väg – mellan bonden och butiken

🟠 EKONOMI. De flesta produkter som framställs ur de råvaror som lantbruket producerar vandrar igenom processer som ägs av en allt snävare grupp av stora företagskonglomerat. I denna artikel redovisar vi några exempel på hur viktiga råvaror förädlas i vad som kan liknas vid en produktionstratt, som kontrolleras av några strategiskt placerade aktörer med helt olika ägarstruktur. Olika varumärken kommer ofta från samma fabriker, men säljs av olika affärskedjor och till olika priser, vilket ger sken av konkurrens och mångfald. De stora aktörerna dominerar stort, men det finns också de som går mot strömmen.

Läs även:

Regeringen vill stoppa nationalister från lagliga vapen, militärtjänst och att bli poliser

Regeringen vill stoppa nationalister från lagliga vapen, militärtjänst och att bli poliser

🟠 INRIKES Regeringen tänker låta Säpo övervaka nationalisters och invandringskritikers sociala medier, se över lagstiftningen så att man kan införa ett åsiktsregister och ta ifrån laglydiga människor deras jakt- och sportvapen samt förhindra dem från att göra lumpen eller bli poliser om de är så kallade ”högerextremister” sade Morgan Johansson (S). Dagen innan kallade han återigen Sverigedemokraterna för ”högerextremister” vilket skapar frågetecken kring vilka grupper regeringen vill ta rättigheter ifrån.

Malmö betalade över 100 000 kronor för undersökning som visade att nedskräpning är fel

Malmö betalade över 100 000 kronor för undersökning som visade att nedskräpning är fel

🟠 SLÖSERI Malmö kommun har länge brottats med en vanstyrd ekonomi och är den största mottagaren i landet av bidrag från det kommunala utjämningssystemet. Trots den usla ekonomin har Malmö vägrat att skära ned på sina utgifter och har återkommande uppmärksammats för slöseri med skattebetalarnas pengar. Nu kan Nya Tider avslöja att kommunen betalade över 100 000 kronor för en opinionsundersökning som visade att nedskräpning är fel.

Valupptakt för AfS skapar panik hos homolobbyn och vänsteraktivister

Valupptakt för AfS skapar panik hos homolobbyn och vänsteraktivister

🟠 INRIKES Den 6 augusti håller det nationalistiska och massinvandringskritiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) sin valupptakt i Rålambshovsparken i centrala Stockholm. Samtidigt håller homolobbyn sin Prideparad alldeles i närheten. Att AfS håller valupptakt strax intill där HBTQ-aktivisterna paraderar förbi har väckt ont blod hos både RFSL, Miljöpartiet samt Feministiskt initiativ.

Kvinnlig nationalsocialistisk veteran åtalad för hets mot folkgrupp

Kvinnlig nationalsocialistisk veteran åtalad för hets mot folkgrupp

🟠 INRIKES Vera Oredsson, 94, född i Tyskland och med ett långt förflutet inom den nationalsocialistiska rörelsen bakom sig har nyligen åtalats för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp av kammaråklagare Johan Knies vid Falu tingsrätt. Kommentarerna riktade sig dels mot att homolobbyn försöker påverka barn genom att förmå föräldrar att ta med dem till pridedemonstrationer samt mot islamiseringen i Sverige. I en telefonintervju med Nya Tider säger Vera Oredsson att det känns som om åklagaren har velat samla ihop så många kommentarer som möjligt för att kunna få henne fälld, men att åtalet inte bekommer henne alls rent psykiskt.

Nyhetsdygnet

Bilden av det överhängande ”klimathotet” skärskådas

🟠 BOKRECENSION I boken Borde man oroa sig för klimathotet? konfronterar filosofiläraren Staffan Mörner de påståenden om ett förestående ”klimathot” som konstant förmedlas som absoluta sanningar. Mörner har varit engagerad i miljöfrågor under större delen av sitt liv och skriver sedan flera år om just klimatfrågan i olika nätpublikationer. Bokens utgångspunkt är ett ifrågasättande av det dominerande narrativet, vilket gör att läsaren får en gedigen grundkurs i klimatfrågans olika delar, skriver recensenten Tobias Svensson.

Vad är en kvinna?

🟠 Vad är en kvinna? Det är ganska självklart, kan det tyckas, men inte om man är drabbad av modern genusideologi. Frågan är titeln till en drabbande dokumentärfilm publicerad av Daily Wire i USA. Filmen handlar om hur Matt Walsh, författare och konservativ politisk kommentator, reser runt i USA och intervjuar olika experter i genusfrågor. De är psykologer, en kirurg, en psykiatriker, politiker, idrottskvinnor och även en del vanligt folk för att få svar på den specifika frågan: ”What is a Woman?”

Våra svenska orkidéer

🟠 Ordet orkidé leder ofta tanken till exotiska skönheter i blomsterhandeln, men vi har många vackra orkidéer ute i våra svenska marker. En del av dessa blommande juveler är iögonfallande, andra är mer blygsamma. Låt oss följa med några entusiaster på deras orkidéutflykt till Kinnekulle. När Carl von Linné gjorde sin västgötaresa 1746 kal­la­des Kinnekulle för ”Det blommande berget”.

JP Morgans chefsbankir: Finansiell orkan är att vänta

🟠 Multinationella storbanker driver på Agenda 2030. Flera mäktiga bankchefer på några av världens största multinationella banker har den senaste tiden varnat för en nära förestående världsekonomisk kollaps. Tidigare löften om att den skenande inflationen var ”temporär” är nu som bortblåsta. Samtidigt är dessa banker djupt involverade i globalisternas långtgående klimatåtgärder och omställningsplaner, som de genom omfattande finansiering och investeringar i mångbiljonklassen möjliggör. En enda bank satsar nästan 300 miljarder på att diskriminera vita, som en del av en ”hållbar samhälls­utveckling”.

Mord i Östervåla

🟠 HISTORIA Den 19 februari 1896 hittades postmästaren och klockaren Johan Åkerlund svårt skadad i huvudet på postkontoret i Östervåla. Han avled några timmar senare. Undersökningen tydde på att han blivit huggen med en yxa. Brottet bedömdes vara ett rånmord trots att mördaren inte rört värdepapperna som legat framme, fullt synliga. Detta är första delen om Östervålamordet som är både ett olöst brott och en komplex gåta.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Allt du behöver veta om casino utan spelpaus
Svenskaonlinecasinon – Din jämförelsesida för svenska casino online
Jämför casino utan svensk licens hos Nya-Casinon.online
Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Läs allt om Jalla Casino bonus här – vi har all info om sidan och guidar dig igenom alla steg så du kan motta din bonus.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Annonser och SEO
salj[snabel-a]nyatider.nu

Artiklar (RSS)
© 2022 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.