Kriget i Libyen 2011 har egentligen aldrig upphört, även om de olika stridande sidorna förändras. Läget är mycket komplext och ”flytande”. Flera olika islamistgrupper, klaner och andra fraktioner slåss sinsemellan om herraväldet. För drygt ett år sedan klev IS in på scenen i det krigshärjade landet. En brutal maktspelare med globala ambitioner lades nu till det för befolkningen redan outhärdliga kaoset.
Lika ivriga som västmakterna var att störta Libyens ledare Muammar Gaddafi och hjälpa islamister till makten 2011 har de sedermera varit ovilliga att stoppa islamistiska terrorgruppers härjningar i Libyen eller ens försöka hjälpa till att upprätta ordning i det på grund av deras intervention söndertrasade landet.
IS tar sikta på Libyen
Islamiska staten (IS) har inte varit sena att utnyttja denna realitet och har sedan etableringen i november 2014 allt snabbare stärkt sin närvaro i Libyen, som de betraktar som en provins i det världsomspännande kalifat de utropade i juni 2014. Terrorstaten har upprättat tre administrativa delar, vilka sammanfaller med Libyens historiska områden. Det är Tripolitanien i nordväst med huvudstaden Tripoli, Cyrenaica i öst med huvudorten Benghazi och Fezzanöknen i sydväst med huvudorten Sabha. Fezzanen, som området också kallas på svenska, var lojala mot Gaddafi ända in i slutet. Detta trots flera anfall och grymheter begångna av de väststödda islamisterna.
IS har sitt starkaste fäste i hamnstaden Sirte, belägen halvvägs mellan Tripoli och Benghazi. Terrorarmén har därifrån riktat offensiver främst mot oljerika områden österut och samtidigt intagit flera närliggande kuststäder. I samma takt som motgångarna för IS blivit allt fler i Syrien och fri rörlighet till och från Turkiet försvårats av de ryska flygbombningarna, har IS dirigerat en allt större del av sina utländska krigare till Libyen.
Med hjälp av amerikanska specialförband och underrättelseagenter som nu opererar i Libyen har amerikansk underrättelsetjänst nyligen uppskattat antalet IS-krigare i Libyen till uppemot 6 500, vilket är dubbelt så många som man tidigare trott. Samtidigt tros IS numerär ha minskat från cirka 30 000 till 25 000 i Irak och Syrien. Det står klart att IS sedan åtminstone sommaren 2015 har Libyen i fokus och valt att investera ansenliga resurser i det kaosdrabbade landet.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.