AV-8B HARRIER är ett attackflygplan med förmågan att lyfta och landa vertikalt. Här syns en av dem tillhörande skvadronen 264 ”Black knights” (sv. Svarta riddarna) kort före start från USS Wasp flygdäck. Harrier-flygplanen tillhör marinkåren. Under vingarna på attackflygplanet syns extratankar (längst ut) och GBU-38 eller GBU-54 (på vapenbalkarna mitt under vingarna) styrda bomber med en vikt på 227 kilo (500 pounds/lbs). GBU-38 används mot byggnader och GBU-54 mot fordon.Dessa släpptes senare över IS-mål i den libyska hamnstaden Sirte. Infällt är vapnen för amfibieattackhangarfartyget USS Wasp (t.v.) och 22:a marina expeditionsenheten (t.v.) som stridsflyget tillhör. Foto: US Navy/Rawad Madanat, 20 augusti 2016

”Hemlig” amerikansk flygkampanj i Libyen

Under hela augusti månad har USA genomfört en omfattande flyginsats i Libyen där den amerikanska marinkåren spelar en huvudroll. Nya Tider har tagit del av information som gör gällande att operationen fortgår efter de ursprungligen planerade 30 dagarna. Slutstriden pågår nu i hamnstaden Sirte där Islamiska staten (IS) har sitt starkaste fäste. För Washington innebär det ytterligare en front i flygkriget mot IS.

Medan den dramatiska utvecklingen i Syrien är i medias blickfång, med avgörande strider kring Aleppo och Turkiets intervention, fortsätter striden mot Islamiska staten på flera platser runt om i världen. I Libyen pågår en amerikansk bombkampanj som få känner till namnet på. Den drog igång den 1 augusti och går under det hemliga kodnamnet Operation Odyssey Lightning. Detta efter att USA:s president Barack Obama godkänt en 30-dagarsinsats.

Löfte om kort och begränsad insats

– Detta är en begränsad tidsperiod och ett mycket begränsat uppdrag, sade Pentagons talesman kapten Jeff Davis vid en presskonferens i början av augusti.
– Vi tror inte att detta blir något som drar ut på tiden, kände sig kapten Davis nödgad att tillägga. Han avslöjade dock inte kodnamnet för operationen.

Det kan här vara värt att känna till att USA:s inledande anfall på Libyen, som påbörjades den 19 mars 2011 och varade fram till den 31 mars 2011, hade det snarlika kodnamnet Operation Odyssey Dawn. Den var en del av en större insats där Nato samt bland annat Sverige fungerade som al-Qaidas och andra radikala islamistgruppers flygvapen. Kriget mot Libyen pågick ända fram till oktober samma år, när en svårt skottskadad Muammar Gaddafi infångades av de väststödda sunniislamisterna, torterades och sodomerades till döds.

Den nu aktuella presidentkandidaten Hillary Clinton beskrev i en tv-intervju USA:s insats 2011 och den grymma avrättningen av Gaddafi med orden ”Vi kom, vi såg, han dog” innan hon skrattade högt och slog ihop händerna. Många har funnit beteendet lika osmakligt som obehagligt.

Hemligt kodnamn

Trots att Operation Odyssey Lightning startade för över en månad sedan har namnet inte alls nämnts av västmedia, även om de amerikanska flygbombningarna rapporterats. Inte heller på Facebook eller hemsidor tillhörande de fartyg och förband som ingår finns någon information. Det hör till ovanligheterna och är en tydlig indikation på en vilja att hålla uppdraget som helhet hemligt.

Det kan finnas flera skäl till detta. Ett av dessa lär vara amerikanska militärens notoriska oförmåga att uppnå stipulerade mål inom angivna tidsramar. Knyts de utlovade 30 dagarna till en namngiven operation, som då också måste ha tydliga mål, är det svårare att förlänga den i det tysta. Media och krigströtta amerikaner skulle kräva att få veta vad målet och tidsramarna för insatsen är, speciellt om de sistnämnda inte hålls.

Obama-administrationen har inte bara haft mycket svårt att uppvisa resultat mot Islamiska staten (IS), utan även att ange vilka mål och vilken strategi för att uppnå dessa man har. Genom att bara avslöja att flyginsatser pågår, men hålla själva operationen hemlig, slipper man förklara sig.

Nya Tiders militära källor meddelar att flygbombningarna fortfarande pågår i september, då resultaten av dem hitintills varit otillräckliga för att kasta ut IS från Sirte. Det rimmar illa med löftet om en max 30 dagars militärinsats.

Enhetsregering med mer utrikes än inrikes stöd

USA drog igång operationen mot Islamiska statens positioner i norra Libyen efter en formell begäran från den FN-stödda libyska enhetsregeringen Government of National Accord (GNA). Syftet är att bekämpa IS militära infrastruktur samt understödja de GNA-trogna miliser som strider mot IS och de västerländska kommandosoldater som tillsammans med lokala miliser opererar i landet. Vi har flera gånger skrivit om dessa specialstyrkor, bland annat i NyT v.11/2016 och v.20/2016.

SLUTSTRIDEN I SIRTE. Milismän från kuststaden Misrata avvaktar anfallsorder. De är lojala mot den FN- och väststödda enhetsregeringen GNA och tar sina order från ledningscentralen Al-Bunyan Al-Marsoos, som satts upp för offensiven mot Sirte. Där finns amerikanska sambandsofficerare som står i förbindelse med marinkårens stridsflyg och olika specialstyrkor. I bakgrunden på denna unika bild syns IS försvarsställningar brinna efter ett amerikanskt flyganfall. Foto: Al-Bunyan Al-Marsoos
SLUTSTRIDEN I SIRTE. Milismän från kuststaden Misrata avvaktar anfallsorder. De är lojala mot den FN- och väststödda enhetsregeringen GNA och tar sina order från ledningscentralen Al-Bunyan Al-Marsoos, som satts upp för offensiven mot Sirte. Där finns amerikanska sambandsofficerare som står i förbindelse med marinkårens stridsflyg och olika specialstyrkor. I bakgrunden på denna unika bild syns IS försvarsställningar brinna efter ett amerikanskt flyganfall.
Foto: Al-Bunyan Al-Marsoos

Nya Tiders källor gör gällande att ett av huvudskälen till Washingtons beslut att inleda operationen var att GNA:s milisstyrkor kört fast i Sirte, som är IS starkaste fäste i Libyen och kalifatets huvudstad i ”provinsen Tripolitanien”, en av tre historiska provinser som IS har delat in landet i. Huvudorsaken till att offensiven avstannade ska ha varit IS pansarenheters oväntat goda försvarsförmåga och därför ansågs flyginsatser mot dessa nödvändiga för att bryta dödläget.

I början av operationen genomfördes flyganfallen främst av MQ-9 Reaper drönare och Bell AH-1W SuperCobra attackhelikoptrar, men senare har det varit attackflygplan av typen AV-8B och AV-8B+ Harrier som stått för merparten av insatserna.

Huvudstyrkan som slåss mot IS fanatiska krigare på marken i Sirte består av miliser från Misrata och de tar sina order från en ledningscentral som går under namnet ”Al-Bunyan Al-Marsoos” (sv. Solid struktur). USA har där enligt våra källor sambandsofficerare som står i direktförbindelse med amerikanska specialstyrkor i området.

GNA åtnjuter mycket litet förtroende hos de desillusionerade libyerna och närmast inget stöd alls i östra Libyen, där flera mäktiga klaner vägrar ställa sig bakom den så kallade enhetsregeringen.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Turkiets dubbelspel med Ryssland – vänner, men också fiender på två slagfält

Turkiets dubbelspel med Ryssland – vänner, men också fiender på två slagfält

🟠 ANALYS: Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans aggressiva och motsägelsefulla utrikespolitik förbryllar många. Det högljudda tonläget mot USA och många av dess allierade samt samarbete med och vapenköp från Ryssland ger vid handen att Erdogan står Moskva nära. Men samtidigt stödjer Ankara jihadisterna i Syrien, som Damaskus och Moskva bekämpar. Även i det geopolitiskt alltmer betydelsefulla kriget i Libyen, som bara på ytan är ett inbördeskrig, står Ankara och Moskva mot varandra. Nya Tider utreder här vem Erdogan är allierad med, om någon, och vem den egentliga vinnaren är.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.