Ett antal falska eller sensationella påståenden cirkulerar i medierna om Ungerns utvidgning av undantagstillståndet, något som har beviljat den ungerska regeringen särskilda befogenheter för att bekämpa coronaviruskrisen.
I måndags godkände det ungerska parlamentet en förlängning av undantagstillståndet i Ungern, som ursprungligen hade tillåtits pågå endast i 15 dagar. ”Coronaviruslagen” är tänkt att hjälpa regeringen att reagera snabbt under coronavirusutbrottet.
Sedan den godkändes igår, den 30 mars, har ett antal medier rapporterat vilseledande information. EU Observer skriver att Ungerns premiärminister Viktor Orbán har beviljats ”permanent total makt” medan andra även öppet har kallat Orbán en ”diktator” när landet genomför lagstiftning som liknar åtgärder som vidtagits i många andra europeiska länder.
Media har fel om att Orbán har obegränsad makt
I ingressen till lagen klargörs att det ungerska parlamentet endast kan vidta nödvändiga nödåtgärder ”för att förebygga och reagera på den mänskliga epidemin Covid-19”. Med andra ord så har lagen införts uttryckligen för att regeringen skall kunna reagera på coronavirusutbrottet.
Dessutom klargör lagen att en två tredjedels majoritet av parlamentet fortfarande behövs om regeringen vill utfärda lagar och dekret som går utöver lagen om katastrofhantering.
Enligt lagen kan regeringen utöva sina extraordinära befogenheter endast i förhållande till åtgärder som förebygger, behandlar och eliminerar de skadliga effekterna av coronavirusepidemin, enligt 2:a paragrafen, 2:a avsnittet i lagen.
Mediernas påståenden om att Orbán plötsligt har diktaturbefogenheter stämmer inte överens med verkligheten, och premiärministern måste fortfarande stå till svars inför parlamentet.
Den ungerska regeringen är också fortfarande skyldig att följa grundlagen, som säger att denna lag inte kan upphävas eller avskaffas. I Ungern arbetar Författningsdomstolen fortfarande utan restriktioner och regeringen har ingen befogenhet att begränsa de grundläggande mänskliga rättigheterna.
Alla dessa fakta saknas framför allt i medierapporter, vilket visar på en önskan att fördöma Orbán redan innan journalisterna faktiskt har läst texten i lagen.
Den nya lagstiftningen upplöste inte parlamentet utan kräver i stället att Orbáns regering regelbundet informerar parlamentet om vilka åtgärder hans regering vidtar för att hejda krisen. Även om regeringen inte sammanträder måste regeringen fortfarande ge uppdateringar till parlamentets talman och ledare för andra politiska grupper.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.