INDIANRESERVATEN har egna rättssystem, vilket ofta medför administrativ förvirring kring huruvida någon begår ett brott och vilken polisstyrka, stammens eller delstatens, som har rätt att ingripa. I Oklahomas fall kommer det sannolikt att bli särskilt komplicerat, då det nya reservatet blir USA:s största och till 85 procent bebos av icke-indianer. Foto: Flickr/Jimmy Emerson

Halv delstat blir indianskt territorium

Högsta domstolen i USA beslutade den 9 juli att hälften av delstaten Oklahoma ska klassificeras som indianskt territorium med egen lagstiftning. Fallet rörde egentligen en överklagad våldtäktsdom, men får nu omfattande konsekvenser. Kritiker befarar att beslutet kan leda till ett administrativt kaos inom polis- och rättsväsende. Ytan som nu får status som indianskt territorium motsvarar ungefär Götaland i Sverige och bebos av 1,8 miljoner människor, varav endast 15 procent är indianer.

Domstolens beslut kom ursprungligen inte ur en önskan att ge indianer ett stort stycke land, utan märkligt nog ur ett brottmål. En man som dömdes för våldtäkt mot en fyraårig flicka 1996 menade att han inte kunde dömas av delstatens domstolar, eftersom brottet ska ha skett på indiansk mark och han är indian.

Domslutet skapar ett prejudikat som gör att ett antal andra brottslingar, inklusive 155 mördare och 113 våldtäktsmän, nu kan överklaga med samma argument; att de identifierar sig som indianer. Enligt en av delstatens högsta jurister kan beslutet innebära att 1 700 fångar måste friges.

Argumentet för det indianska territoriet går dock längre bak i tiden. Enligt ett avtal från slutet av 1833 gavs creekindianerna ett landområde som omfattade den östra halvan av det som sedan 1907 är delstaten Oklahoma. Enligt den republikanske domaren Neil Gorsuch hade detta avtal aldrig upplösts, på grund av oklara formuleringar i kongressens beslut att skapa delstaten 1907, varför slutsatsen måste bli att området fortfarande har ett visst självstyre.

Karta över indianområden i Oklahoma år 1890. Området öster om den lila linjen har av högsta domstolen i USA klassificerats som indianskt territorium med egen lagstiftning. Grafik: Wikipedia.

 

Detta självstyre innebär att området inte längre lyder under delstatens lagar och polismyndigheter. I exempelvis storstaden Tulsa, som ligger i området och har 400 000 invånare, kan en person som klassificeras som indian bara bli arresterad och dömd av antingen stammyndigheter eller federala myndigheter. De indianska myndigheterna har dock inte jurisdiktion över icke-indianer, vilket innebär att dessa även fortsättningsvis kommer att hanteras av samma myndigheter som tidigare. Det är fortfarande oklart om Tulsas polis kommer att ingripa för att arrestera en indian, eller direkt överlämna ärendet till den indianska motsvarigheten.

Eftersom de indianska myndigheterna inte har jurisdiktion över icke-indianer, enligt en dom i Högsta domstolen 1978, kan en person som inte är indian i princip promenera in i ett reservat och begå brott utan att den lokala polisen kan ingripa. En sådan situation fick allvarliga följder i delstaten North Dakota, där ett inflöde av oljearbetare skapade en brottsvåg som ett reservats stampolis inte kunde hantera.

Problemet kan bli än större i Oklahoma, där reservatet kommer att omfatta en mycket stor yta. Redan nu har stampolis svårt att upprätthålla ordningen i delstatens reservat, där våldsbrott, sexbrott och narkotikamissbruk är dubbelt så högt som det nationella genomsnittet.

Domare Gorsuch, tillsammans med demokratiska domare, menade att han rättade till historiska orättvisor, medan hans kritiker anser att han släpper lös en pedofil och ger bort halva delstaten.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Fransk veteranjournalist gör nedslag i sin unika och spännande karriär

Fransk veteranjournalist gör nedslag i sin unika och spännande karriär

🟠 Som ung datorjournalist fick han uppleva dataålderns begynnelse som helt omformade vår värld Den välrutinerade franske journalisten Pierre Jovanovic berättar om sin tid som datorjournalist när IBM var marknadsledande, datorer var stora som garderober och ikoner som Bill Gates och Steve Jobs var okända för allmänheten. Jovanovic har träffat och intervjuat Bill Gates många gånger, liksom mängder av andra kändisar som han tar upp i intervjun. Den franske veteranjournalisten berättar om varför svenska banker är lönsamma när deras europeiska konkurrenter inte är det och om Sveriges unika roll gällande negativ ränta och vad det har lett till. Avslutningsvis berättar han om den ekonomiska situationen i Libanon och inte minst Turkiet, där han även kommer med en del unika avslöjanden.

Fortsatt osäkerhet kring WHO:s pandemifördrag

Fortsatt osäkerhet kring WHO:s pandemifördrag

🟠 UTRIKES Den 27 maj samlas WHO för sin årliga parlamentariska session, och på agendan finns det pandemifördrag som planerats sedan 2020. Förhandlingarna har emellertid stött på patrull under våren och det börjar bli allt mer osäkert om något avtal kan antas – och i så fall med vilket innehåll. Nu samlas förhandlingsorganet en sista gång för att försöka få till stånd ett gemensamt förslag. Nya Tider reder ut de möjliga utfallen.

Irländare brände ned asylboende – dagen före öppning

Irländare brände ned asylboende – dagen före öppning

🟠 UTRIKES I höstas skakades Irlands politiker av våldsamma nationalistiska upplopp i protest mot flera grova brott som invandrare begått. Ilskan hos det irländska folket har fortsatt att vara hög, och tidigare i år vann folket en jordskredsseger mot etablissemanget i en folkomröstning som handlade om att stryka konservativa formuleringar från grundlagen.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.