Flera kommentatorer konstaterade att temat migranter blivit ett huvudtema i tysk politik sedan något år. Hur man än betraktar frågan kvarstår de tyska myndigheternas konstaterande att hälften av migranterna saknar asylskäl och måste ”återföras” till sina ursprungsländer. En annan komplikation är att 70 procent av dem är män. Guido Reil, en fackföreningsman från Essen i Ruhr-området som bytt från Socialdemokraterna (SPD) till AfD, har trätt fram som skarp kritiker. Han har bland annat sagt att ”turkarna blir allt mer religiösa och nationalistiska” samtidigt som migranterna från Afrika visar sig vara ”homofoba och antisemitiska”.
Den i media ofta citerade statsvetaren Herfried Münkler, professor vid Humboldt-universitetet i Berlin, menar att Merkels beslut var det enda realpolitiskt rimliga. Om hon inte beslutat att släppa in folkvandringen utan stoppat dem vid gränsen och hävdat att Grekland självt fick lösa problemet, hade svaga stater på Balkan som Makedonien kollapsat. Hennes brister enligt Münklers mening är att hon inte omedelbart inkallade ett europeiskt krismöte och att hon inte från början kommunicerade mer för att få med sig det tyska folket.
Företrädare för det bayerska konservativa partiet (CSU) var inte sena att åter klandra ”Berlins politik” efter valet i Mecklenburg-Vorpommern. Partiledaren Horst Seehofer menade att CDU:s bakslag var illa för hela regeringssamarbetet mellan CDU och CSU. Kritiker av Seehofer menar att den bayerske ministerpresidenten är orolig för att hans parti skall förlora den majoritetsställning i Bayern som de alltid haft. CSU kan komma att bli beroende av AfD redan om ytterligare några procent går till detta parti i nästa val. Seehofer använder som ett argument för sin strängare migrationspolitik att man därmed förhindrat AfD:s tillväxt, som i Bayern hittills har mindre än 10 procent i opinionen, unikt litet i Tyskland.
Bayerske inrikesministern Joachim Herrmann framträdde i media och krävde en övre gräns på maximalt 200 000 migranter per år till Tyskland. Intressant nog har även SPD:s ledare Sigmar Gabriel nu börjat tala om en övre gräns, men med hänvisning till Tysklands förmåga att integrera: ”det finns en övre gräns för hur många vi kan integrera”.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.