Konstnären Ernst Billgrens bok Rasism för nybörjare verkar vara ett ärligt försök att – på ett humoristiskt sett och med glimten i ögat – fundera på vad rasism rent konkret egentligen är. Utan en massa moraliserande lägger vänsterförfattaren fram typexempel, ofta kopplade till svensk debatt.
Hans ambition är att det viktigaste inte är att se andra som rasister utan att istället fundera mera över hur vi människor tänker och funderar.
I slutet av 1980-talet gick jag med min fru över Hötorget. Vi skulle ringa och gick in i en telefonkiosk där det stod en ung invandrare och urinerade. Jag frågade vad i helvete han höll på med och fick motfrågan om jag var rasist.
Ordet rasist är således ganska oprecist. En som tagit itu med termen är konstnären Ernst Billgren i boken Rasism för nybörjare. Billgren är känd för tavlor där vilda djur sitter i vardagsrumsmöbler, och från en TV-serie där amatörer tävlade i att göra konst. Billgren har varit konstprofessor och skrivit böcker som Vad är konst?. Han väljer att använda ordet rasism i sin mest oprecisa betydelse, fast han menar att det hellre borde ersättas av begreppet artvariationsintolerans.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.