Inför de norska kommunal- och fylkestingsvalen den 9 september har de traditionella regeringsbärande partierna problem och nya utmanare växer fram. Vi har tidigare berättat om konflikter inom det norska socialdemokratiska Arbeiderpartiet (Ap) och dess partiledare Jonas Gahr Støre som är mångmiljonär och hur partiet misslyckades med att vinna regeringsmakten efter 2017-års Stortingsval. I början av 2019 visade opinionsmätningar att det skulle bli en rödgrön majoritet om ett nyval till Stortinget skulle hållas, men det säger inget om de rent praktiska förutsättningarna. Ap skulle gärna regera med Senterpartiet och vice versa, men man kan som vän av ordning fråga sig hur länge det skulle fungera för ett klassiskt bonde- och landsbygdsparti som Senterpartiet (Sp) att sitta i samma regering som socialdemokrater, partier med kommunister, klimatfanatiker och djurrättsextremister. Redan Ap skulle stöta på patrull med övriga tänkta samarbetsparterna i fråga om olje- och gasutvinning som extremvänsterpartierna vill avveckla omedelbart. Ap har vunnit på att driva viss oppositionspolitik, inte bara i spektrumet fördelningspolitik, solidaritets- och massinvandringsvänlig retorik, men partipamparnas förehavanden och uppenbara moraliska brister, invandrarstrebern Tadja Hajiks ”knivhugg” mot den överkåte Trond Giske (efter hans kvinnoaffärer där han även tafsat på ungdomsförbundets medlemmar) har också påverkat partiets image. Trond Giske försöker för övrigt återkomma som politiker. Om det inte lyckas i partitoppen, så gärna i något distrikt tycks vara hans idé, men kanske han borde ha väntat i ytterligare några år för hittills har det inte varit framgångsrikt.
Har fler miljoner än vad han vågar säga till väljarna
Partiledaren Jonas Gahr Støre är en stabil och sansad karl, men hans olycka är att han är född till miljonär och kanske inte riktigt vill visa arbetarklassen hur rik han är. Han är faktiskt också en framgångsrik placerare som använt alla lagliga medel för att undgå beskattning. Förra året var det hans placeringar i engelska hedgefonder som uppmärksammades och nu har hans rykte solkats igen av en granskning som Finansavisen utfört. Støre berättade att han har tillgångar värderade till 68 miljoner norska kronor, men sanningen är att han är värd 111 miljoner, avslöjade Finansavisen den 27 juli. Bakgrunden var att han den 24 juli på eget bevåg redovisat sin privatekonomi offentligt vilket han gjort en gång tidigare innan valet 2017. Nu skulle han alltså ha blivit fyra miljoner fattigare. Men vissa år har han och familjen kunnat ta ut en god utdelning ur familjeföretaget. Den bästa årsutdelningen tog han ut 2016 med 1,6 miljoner. Flera av de riktigt goda affärerna har Støres familj gjort genom fastighetsplaceringar tillsammans med finansmannen Stein Erik Hagen.
Støre uppgav alltså i sin nu aktuella sommarredovisning att hans tillgångar endast har nettovärdet 68 miljoner kronor. Men det berodde på att han angivit taxeringsvärdena på de egna fastigheterna och inte de aktuella marknadsvärdena. Dessutom hade han inte räknat in vissa andra tillgångar som han de facto besitter i form av en pension inom familjebolaget Femstø. Därmed uppger Finansavisen att det istället är 111 miljoner norska kronor Ap-ledaren är god för.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.