Den ryska statliga televisionen (Rossija24) avslöjar i sina reportage och med hjälp av arkivmaterial det rysk-tyska ursprunget till den nuvarande festdagen.
Konceptet till kvinnodagen den 8 mars kom från en tysk kvinnlig revolutionär, Clara Zetkin (1857-1933). Hela hennes existens var ägnad åt politisk verksamhet, där hon pendlade mellan vänster-socialdemokrati och kommunism. Den sistnämnda inriktningen ledde henne till dåvarande Petrograd (i dag åter igen Sankt Petersburg) och 1917 års februarirevolution. Den 22och 23 februari tågade folkmassor genom den gamla ryska huvudstadens gator med krav på sociala och politiska förändringar. En av flera grupperingar bestod av kvinnor som krävde rätten till politisk närvaro och deltagande i val, det vill säga rösträtt. Ryssland använde fortfarande den gamla ortodoxa (julianska) tideräkningen samtidigt som man i länder i väst använde den nya gregorianska tideräkningen. Således blev, enligt Clara Zetkins önskan, den för kommunistiska kvinnor så viktiga demonstrationen den 22 februari noterad att ha hållits den 8 mars. På samma sätt talar man om 1917 års oktoberrevolution (bolsjevikiskt maktövertagande), men det officiella datumet är den 7 november.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.