Situationen vid den polsk-vitryska gränsen är något helt nytt, men självfallet finns det en plausibel förklaring.
Polen har för närvarande en nationell-patriotisk regering och en mycket intensiv opposition utan några som helst skrupler att agera mot sina egna landsmän. Dessutom är landet hårt ansatt av Bryssel, det vill säga Europeiska Kommissionen i flera ärenden: domstolar, HBTQ-rättigheter och polsk lagstiftning gällande abortfrågor. Dessutom kräver Tjeckien en omedelbar stängning av brunkolgruvan i Turów. Detta trots att liknande gruvor på både den tyska och tjeckiska sidan får fortsätta med sin brytning. Gruvan har stor betydelse för ett närliggande kraftverk och därmed energiförsörjningen till ett stort område.
Medan det i Litauen råder en absolut politisk och social konsensus vad gäller migrantanstormningen, agerar i Polen ”tycka synd om-grupper” som försöker hjälpa migranter och samtidigt förtalar den egna regeringen och polsk militär. Den svenska rapporteringen citerar just polska oppositionella med åsikter passande den officiella linjen man känner igen från svensk horisont. Från Sverige utsända journalister känner ytterst sällan till problemens riktiga bakgrund, än mindre ländernas historia och språk. Bitterhet över värdländernas ”nonchalans” på grund av de tidigare nämnda faktorerna gör rapporteringen partisk.
Polen står tappert emot alla sina motparter och har därmed ”dåligt inflytande” på andra inom Europeiska unionen. Marine Le Pens besök i Budapest för några veckor sedan och handslaget med Viktor Orbán sände ett direkt budskap att även de andra inom Visegradgruppen (Polen, Tjeckien och Slovakien) delar samma tankebanor.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.