De tyska socialdemokraternas (SPD) gruppledare i förbundsdagen, Thomas Oppermann, presenterade den 7 november sitt partis förslag att Tyskland skall införa en invandringslag och därvid anta ett poängsystem för invandring likt det som Kanada använder. Enligt den kanadensiska förebilden skall invandringen styras av arbetsmarknadens behov. Poängsystemet skall avgöra hur kvalificerad en person är för den tyska arbetsmarknaden, vilket ibland hänvisas till som att ”plocka russinen ur kakan”.
Den konservativa kristdemokratiska koalitionspartnern CDU säger tills vidare nej till förslaget. De bayerska kristsociala konservativa partiet CSU är dock inne på liknande tankar och vill att även ursprung i ”näraliggande kulturkretsar” skall räknas in som meriterande. Socialdemokraterna vill dock inte ”fråga varifrån någon kommer”.
De förtjänster som skall ge poäng är framför allt kvalifikationer, språkkunskaper, erbjudande om arbete, arbetserfarenhet och ålder. En avslutad högskoleexamen skall ge 65 poäng av totalt 100 möjliga, genomförd yrkesutbildning 60. De som vill invandra till Tyskland skall anmäla sig via en internetportal och sedan rangordnas utifrån dessa kriterier. De med för låga poäng kommer inte alls komma med på listan över tänkbara invandrare.
Beroende på plats i rankningen och den tyska arbetsmarknadens behov kommer invandringskandidaten att bli kallad till en tysk beskickning, där uppgifterna prövas. Om inga säkerhetsmässiga betänkligheter finns, får vederbörande sedan resa till Tyskland och uppta sin verksamhet. Det skall vara tillåtet för invandraren att ta med sin ”kärnfamilj” under förutsättningen att den kan försörjas. Sökande som saknar erbjudande om arbete kommer bara att kunna få inresetillstånd om de har mycket höga språk- och yrkeskunskaper.
Socialdemokraterna tänker sig att förbundsdagen varje år bestämmer hur många som skall invandra beroende på läget på arbetsmarknaden. Utgångspunkten skall vara en kvot om 25 000 personer. Med dessa tankar vill man dels förhindra att tyska arbetare missgynnas och samtidigt ta tillvara den ekonomiska fördel som en viss invandring innebär, om inhemsk kompetens saknas.
Det är en nästan diametral motsats till hur den tyska invandringspolitiken hittills skötts. Socialdemokraterna vill också att invandrare liksom EU-utlänningar inte skall ha rätt till socialhjälp de första fem åren av sin vistelse i Tyskland.
I september 2017 väljs en ny förbundsdag och de tyska partierna börjar positionera sig, trots att det alltså är de själva som suttit i regeringsställning.