Det har nog inte undgått någon att det pågår krig i vår omvärld. Bara under de senaste veckorna har oroligheterna i Mellanöstern ökat ytterligare, och det skapar en stor orolighet världen över. Trots detta pågår också en vardag i Sverige, där det rapporteras om lite mindre nyheter, som kändisar som hamnar i dispyt med varandra, och konfliktlösning i fotbollslandslaget. Oavsett storlek på nyheten, kan dessa nå oss så snabbt tack vare internet och modern teknik. Detta ger oss stora möjligheter, men innebär också en del risker, när man besöker hemsidor såväl som när man skapar sin egen.
Cyberattacker – DNS-server och phishing
Med tanke på det oroliga världsläget, tittar vi i denna artikel närmare på hur man som hemsidesbesökare och -innehavare kan skydda sig mot cyberattacker. Vi börjar med att titta på risken för vanliga internetanvändare. Många har säkert hört talas om att cyberattacker blir allt vanligare idag. Ett sätt som detta kan ske, är genom DNS server. Exempelvis kan attacker ske genom förgiftning av DNS cache.
Vad är en DNS-server?
En DNS-server får alla automatiskt genom sin internetleverantör när man försöker ansluta till internet, och det är därför ett ganska vanligt sätt som attacker sker igenom. För att man ska kunna besöka en hemsida behöver domänen översättas till en IP-adress, vilket sker genom en DNS-server. One.com rekommenderar ett besök på browserleaks.com, om man önskar ta reda på vilken DNS-server man har. Är man mer nyfiken på hur en DNS-server fungerar, finns mer information på one.com.
Attacker genom DNS-servrar är endast ett exempel på typer av attacker som kan ske på internet, och det är även vanligt med andra typer av attacker. En annan väldigt vanligt metod är så kallad phishing. Detta sker vanligtvis genom att man får ett mail med en länk. Klickar man sedan på länken blir ens enhet attackerad av farlig programvara.
En hälsosam dos skepticism
Ett helt gratis skydd från cyberattacker, är vanlig hederlig skepticism. I en värld där det finns oändligt med information tillgänglig för oss, gör vi också rätt i att vara skeptiskt lagda till det mesta. Får du ett mail av en kollega som du tycker ser konstigt ut, kanske brukar denne inte maila dig, eller så är det inte formulerat så som hen brukar uttrycka sig? Gå förbi kollegans kontor, eller lyft luren, för att säkerställa att det verkligen är kollegan som skickat mailet. Det kan tänkas onödigt petigt, men det kan rädda dig och kanske hela din arbetsplats, från en hackerattack med förödande kosekvenser.
I en värld där AI-teknik kan skapa fejkade videoklipp och bilder, är skepticismen en av människans starkaste vapen för att inte bli lurade. Det gäller alltså inte bara när det kommer till kapade datorer och virus, utan även i fråga om nyhetshändelser och inte minst marknadsföring.
Hur skyddar man sin egen hemsida?
Ska man skapa sin egen hemsida, gör man klokt i att göra detta genom en leverantör som erbjuder en helhetslösning. På så sätt kan man skydda hemsidan, genom inbyggda säkerhetslösningar. På one.com kan man med enkelhet ordna med alla delar som behövs till sin hemsida, så som domän, hosting och design. Dessutom finns möjlighet att skapa en webbshop, om man har den typen av verksamhet.
På one.com väljer man en paketlösning som passar den hemsida man ska skapa. I alla paket ingår daglig säkerhetskopiering, och i vissa paket även daglig återställning. Väljer man det mest omfattande paketet får man även tillgång till webbplatsskydd genom SiteLock. I det osäkra världsläget vi befinner oss i, kan det vara avgörande att man väljer en seriös leverantör av hemsideslösningar, samtidigt som man förhåller sig skeptisk till länkar och kontaktförsök som man tycker ser misstänkta ut.