Österrikes regering beslutade den 17 februari att bara ta emot bestämda ”dagskontingenter” av asylsökande migranter. Antalet är satt till 80 per dag, därefter stängs gränsen. Målet är att Österrike ska ta emot maximalt 37 500 per år, att jämföra med de 90 000 som kommit 2015. Samtidigt tillåter man att maximalt 3 200 per dag får resa igenom landet till Tyskland. Antalet kan komma att ändras om det finns anledning till det. Den 26 februari, några dagar efter det att Österrikes beslut trätt i kraft, hade antalet asylsökande vid gränsen till Slovenien minskat från ca 2 500 per dag till 580. Det stora mottagningscentret på den tyska sidan om Österrike låg halvtomt och personalen som levt under press och stress i månader, tvingats arbeta över i vecka efter vecka och varit skilda från sina familjer, andades ut.
Vysegrad-länderna kritiserar EU
Beslutet är ett resultat av flera möten bland berörda länder, som fått nog av EU:s handlingsförlamning. Redan den 15 februari möttes de så kallade Vysegrad-länderna Tjeckien, Slovakien, Polen och Ungern till överläggningar i Prag. Namnet kommer av en stad cirka 40 km norr om Budapest och Vysegrad-gemenskapen bildades 1991 i syfte att utveckla Mellaneuropa. Nu träffades man för att komma överens om en gemensam linje mot EU i migrantfrågan. Även Bulgariens regeringschef Bojko Borisov och representanter för Makedonien hade inbjudits till Prag. De sex församlade länderna krävde att EU skulle anta en reservplan om Turkiet och Grekland inte stoppar genomströmningen av migranter senast under den kommande våren. Två dagar senare, den 17 februari, tillkännagav alltså Österrikes inrikesminister Johanna Mikl-Leitner att landet beslutat att radikalt begränsa invandringen. Mikl-Leitner kritiserade att många som helt saknar asylskäl kommer, ofta med förfalskade dokument och oriktiga uppgifter. ”I detta läge är återupprättade gränskontroller i land efter land en förnuftets kedjereaktion”, enligt Mikl-Leitner. Även Slovenien tillkännagav efter Prag-mötet att de nu avser att bygga ett stängsel, vid gränsen mot Kroatien. Detta oroar tyska politiker som med ogillande nu ser hur Schengen-fördraget om öppna gränser faller sönder. Den tyske vicekanslern Sigmar Gabriel och utrikesministern Frank-Walter Steinmeier har, liksom tyska kristdemokraterna, talat om att ”EU står inför ett hållfasthetsprov” och ”sin största utmaning någonsin”.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.