”Landsbygdsupproret 2015” har hämtat inspiration från Bondetåget 1914. Då kom 30 000 bönder från hela landet till Stockholm för att uppvakta kung Gustav V i Stockholm. Kungen svarade med Borggårdstalet som utlöste en politisk kris. Både bondetåget och kungens tal handlade om försvarspolitik, så liknelsen med tåget 1914 haltar en del.
Det hela gick betydligt mindre dramatiskt till i Stockholm på Långfredagen än det gjorde 1914. Ett tjugotal aktivister samlades på Mynttorget mellan Slottet och Riksdagshuset. Där hölls inga eldande tal. Där var snarare lågmälda samtal. Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) var där och pratade med aktivisterna. Han menade sig ha förståelse för missnöjet med urbaniseringen och landsbygdens ekonomiska problem. Några skyddstullar kunde det emellertid inte bli tal om. Inte heller sänkt dieselskatt. Någon form av skattesänkning för landsortsbor skulle man möjligen kunna tänka sig, och han lät antyda att något skulle det kunna bli i budgeten som läggs om ett par veckor.
Om det kommer att hända något efter det här upproret återstår att se, men politikerna verkar måttligt intresserade av aktivisterna. Medial uppmärksamhet fick de i alla fall, men upproret måste på något sätt återkoppla och fortsätta med manifestationer framöver, annars kommer folk glömma landsbygden igen.
”Landsbygdsupprorets” krav är mer än befogade. Sverige håller i rask takt på att förlora sitt jordbruk. ”Ett jordbruk om dagen läggs ner”, säger Erika Sörengård, initiativtagare till Landsbygdsupproret. Försörjningsgraden med livsmedel är bara 40 procent och sjunkande. Våra grannländer har lyckats betydligt bättre, i Finland är försörjningsgraden 90 procent, så det kan inte vara omöjligt. Det finns hur mycket som helst man skulle kunna göra, men både den förra och den nuvarande regering har andra prioriteringar, trots att de innan valet också lovade att satsa på en levande landsbygd. Läget i dag är mest beroende av Alliansens politik, men Erika Sörengård har inte större förtroende för den nya regeringen.
Inga andra riksdagspartiers politiska företrädare visade sig på Mynttorget. Av de närvarande får man intrycket att de känner sig särskilt svikna av Centerpartiet och Miljöpartiet, eftersom det är partier som man åtminstone av historiska skäl kunde vänta sig värna om miljö, jordbruk och att hela landet ska leva. På plats fanns däremot några personer som försöker bygga ”Landsbygdspartiet”. Deras krav överensstämmer med Landsbygdsupprorets, men det är långt kvar till att utmana de etablerade partierna.
Sammantaget måste man nog konstatera att ett bondetåg måste vara bättre organiserat för att få genomslag. Det räcker inte med att få folk att klicka ”gilla” på Facebook, man måste ut och visa sig också. Visserligen var det cirka 5 000 människor som deltog enligt Facebook-sidan, men utspritt på så många platser att det antagligen inte fick den effekt som det skulle kunna få. Till nästa gång får vi hoppas att de ser till att höja rösten, säga vad de tycker och visa det på ett ännu tydligare sätt.