Uppskattningarna varierar, men antalet svenska medborgare som har åkt till framför allt Syrien för jihad lär uppgå till minst 300. En debatt om hur dessa ska hanteras när de återvänder, vilket runt 140 redan gjort, har återigen blossat upp efter diskussioner i Lund. Kommunens lokala samordnare mot våldsbejakande extremism, Anna Sjöstrand, deltog den 18 oktober i Sveriges Radios Morgonekot, där hon menade att återvändande terrorister borde få samma stöd som de som lämnar andra miljöer:
– Vi kan ju inte säga att för att du gjorde ett felaktigt val så har du inte rätt att komma tillbaka och leva i vårt samhälle.
Av många har denna linje setts som en belöning till terrorister som varit med och skapat vår tids värsta humanitära katastrof, men tanken att återvändare behöver stöd finns också i bland annat Malmö, Borlänge och Örebro.
I andra länder går meningarna isär. Medan exempelvis Danmark och Frankrike vill erbjuda stöd till dem som stridit för Islamiska staten (IS) och andra terrorgrupper har Tysklands inrikesminister förespråkat att terroristerna bör mista sitt tyska medborgarskap.
Förmåner förespråkas av både politiker och medier
Hållningen fick stöd av forskaren Christoffer Carlsson, som på uppdrag av Nationella samordnaren mot våldsbevakande extremism författat en rapport. Till SR:s Morgonekot säger han:
– Det är rakt igenom en social, ekonomisk och materiell fråga. Du behöver kunna återintegreras på arbetsmarknaden, du behöver kanske körkort, hjälp med skuldsanering, tak över huvudet och sådana frågor. När individer vill lämna, vill de lämna till någonting annat.
Av många har denna linje setts som en belöning till terrorister som varit med och skapat vår tids värsta humanitära katastrof, men tanken att återvändare behöver stöd finns också i bland annat Malmö, Borlänge och Örebro, kommuner med en stor andel muslimer. Rasmus Persson (C), kommunalråd i Örebro, pläderade redan i början av förra året för psykologhjälp och jobbinsatser för de som återvände från jihadresor, och sade då till Aftonbladet:
– Om man har krigat med IS så behöver man stöd och hjälp. Dels för att man har extrema åsikter, men också för att man varit med om hemska saker. Jag är inte så naiv att jag tror att man omvänder en extremist med terapi, men man kan inte omvända någon genom att göra ingenting.
Initiativet i Örebro välkomnades också av vissa medier, och i Expressen skrev Patrik Kronqvist bland annat: ”Och varje person som lämnar den våldsbejakande rörelsen är en ren vinst för samhället. Därför bör de jihadister som vill börja ett nytt liv självklart få hjälp att göra det.”
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.