Presidenten för Republika Srpska, Milorad Dodik, talar på en presskonferens efter folkomröstningen. Han upplevs nu ha ett starkt stöd från befolkningen för att bevaka de etniska serbernas intressen i landet. Foto: Nya Tider

Republika Srpska utmanar genom kontroversiell folkomröstning

Folkomröstningen som ägde rum den 25 september, angående Republika Srpskas nationaldag, förde upp gamla spänningar till ytan gällande republikens relation till resten av förbundsrepubliken Bosnien och Hercegovina. Resultatet av omröstningen visade att det finns ett överväldigande stöd för enklavens nationella intresse och stärkte därtill president Milorad Dodiks position. Hans möte med Rysslands president Vladimir Putin visade också att man i framtiden troligen kan räkna med dennes stöd till de serbiska invånarna i Bosnien och Hercegovina.

Den 25 september hölls för första gången en folkomröstning i Republika Srpska, som är en provins inom Bosnien och Hercegovina. Omröstningen gällde det fortsatta firandet av Republikens dag, som infaller den 9 januari, något en överväldigande majoritet sade ja till. Anledningen till omröstningen var att konstitutionsdomstolen i Bosnien och Hercegovina i november 2015 beslutat att firandet strider mot den federala konstitutionen.

Den federala regeringen i Sarajevo, huvudstaden i Bosnien och Hercegovina, var starkt kritisk till omröstningen som skulle hållas i Republika Srpska. Även Bryssel och Washington intog en kritisk hållning. Valentin Inzko, som är ”hög representant för Bosnien och Hercegovina”, ett internationellt ämbete med stor makt som inrättats som en konsekvens av fredsavtalet, fördömde omröstningen och hotade president Dodik med sanktioner.

Det förekom också hot om uttryckligt våld. Sefer Halifovic, som tidigare tillhörde den högsta militära ledningen i Bosnien och Hercegovina, sade att en militär reaktion skulle följa på en omröstning, och att Republika Srpska skulle elimineras. Representanter för regeringspartiet i federationen var emellertid snabba med att poängtera att generalens uppfattning inte motsvarar Sarajevos officiella position, men att de har förståelse för ”de bosniska patrioternas oro”.

referendum-voting_400x259_tn
Folkomröstningen genomfördes till slut utan incidenter, trots hätska kommentarer från före detta militära ledare som hotade med ”militära reaktioner” om planerna på omröstningen fullföljdes. Foto: Nya Tider

Republika Srpskas regering i Banja Luka svarade med fasthet på sådana hot. President Dodik varnade att om våld används mot republiken, kommer den omedelbart att förklara sin självständighet.
– Vi kommer inte för ett enda ögonblick kvarstå i en stat där vår motpart är beredda att använda våld mot oss, betonade Dodik.

Folkomröstningen avlöpte emellertid fredligt och utan några incidenter. Valdeltagandet blev 55,7 procent, vilket ligger nära den vanliga siffran vid andra val. Hela 99,8 procent av de röstande lade sin röst till förmån för att firandet av republikens dag ska fortsätta.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

En ny gatubild i bosniska städer

En ny gatubild i bosniska städer

🟠 Gatubilden i det ”nya” Bosnien, som uppstod efter kriget i det sönderfallande Jugoslavien, präglas allt mer av investeringarna från oljerika gulfstater. Niqabklädda kvinnor på shoppingrunda är inte bara ett resultat av intensiv turism, utan också permanenta luxuösa bosättningar.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.